blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG crysisclovek
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
crysis-clovek



TOP 10 mojich najlepších akčných hier na svete
pridal crysis-clovek 10.7. 2012 o 0:21

JEDNA SA CISTE O SUBJEKTIVNY REBRICEK!

 

 

10. ARMA II

ArmA II je jednoznacne najlepsi vojensky simulator vsetkych cias. Flashpoint 2 bol podla mojho nazoru len chaby pokus predbehnut vymakanu Armu. Hra ma chytila hned od zaciatku. Sledoval som kazde nove gameplay video, kazde interview s vyvojarskym teamom a pod. Mnoho ludi bolo sklamanych, ale podla mna je to stale perfektna hra. Ono celkove ludia vzdy ocakavaju len a len dokonalost, hlavne pri takychto tituloch, ale muselo byt kazdemu aj primitivnemu jedincovi jasne, ze hra nebude pre kazdeho, ze to bude simulator a ze ked je tam 225km2 velka plocha, ze asi ani nepojde plynule kazdemu. Ja som s tymto vsetkym pocital a arma splnila vsetko co som od nej ocakaval. Hoci povodna verzia bola plna bugov, teraz uz je hra slusne hratelna pretoze patche opravili vsetky velke a aj zopar malych chyb. Najviac ma na hre uchvalito jej realisticke vykreslenie vojenskeho konfliktu, vyborna grafika a dobra hratelnost. Tiez potesia detaily ako plavajuce mierenie ci kyvanie hlavy pri sprinte. Jedinym velkym minusom je dabing ktory znie naozaj hrozne a bohuzial pre majitelov slabsich PC aj HW poziadavky. Je to totiz najnarocnejsia hra v sucastnosti, bez diskusie.

 

Klady: grafika, ovladacia technika, uveritelne prostredie, realny vojnovy konflikt, zaujimave dejove zvraty

 

Zapory: bugy v povodnej verzii, HW naroky a dabing

 

 

 

9. Half-Life séria

Hra, ktoru netreba blizsie predstavovat. Ja osobne som sa k nej dostal az po par rokoch od jej vydania (1997), priblizne okolo roku 2001. Hra bola na svoju dobu neuveritelne pokrocila, priniesla revoluciu do FPS zanru, nemala prakticky ziadnu konkurenciu. V roku 2004 vyslo pokracovanie tejto skvelej hry a dopadlo na vybornu. Half Life 2 (povodny) mal nezabudnutelnu atmosferu na ktoru sa aj v sucasnej dobe, kedy je grafika ovela pokrocilejsia, chyti len maloktora hra. HL mal aj dve skvele epizody, Ep. One a Ep. Two, tie uz boli sice menej kvalitne, ale aj tak sa jednalo o vysoko nadstandartnu zalezitost. Najma v Ep. Two (ale v podtate v celom HL2) bola hlavnym lakadlom revolucna a doposial nevidana praca s fyzikalnym enginom. Hra celkove bola niekde uplne inde ako ostatne tituly z tej doby na ktore sa pozerala z vysky (Doom 3, Far Cry...). Ved Source engine je do teraz jeden z najlepsich a najvyuzivanejsich enginov  vobec.  Preco sa nedostala vyssie? Ja osobne nie som velkym fanusikom epizodickych pribehov a v pribehu Half Life som sa, priznam sa, doslova stratil. Pribeh je troska zvlastny, hoci urcite kvalitny, ale zvlastny. A pribeh hra u mna velmi dolezitu rolu.

 

Klady: kvalitny engine, vyborna hratelnost, zaujimave postavy, genialna atmosfera

Zapory: epizodicky pribeh a nekonecne cakanie na Half Life 3.

 

 

 

8. Mafia

Ceska klasika. Dokonaly dabing, vyborne zvladnuty a perfektne podavany pribeh, skvela atmosfera, dobra hratelnost. Toto vsetko ponukala stara dobra Mafia. Hra, ktora nastavila latku tak vysoko, ze jej pokracovanie, Mafia 2, by sa mohlo sebeviac snazit, ale nepokoril by jednotku. Hru som presiel minimalne 4x, ak nie aj viackrat, a vzdy, hoci som vedel co sa stane, vzdy som sa do toho uplne vzil. Uprimne si myslim, ze v ziadnej hre nie je tak genialne podavany pribeh ako v tejto. Taktiez su tu perfektne rozvrhnute misie, ktore zahrnaju mnozstvo akcie, ale aj adventurovych prvkov, skvelych dialogov a pod. Dovod, preco sa dostala len na osmu priecku je myslim kazdemu znamy. POLICIA. S policajtami to boli nekonecne nezhody, pokuty za jazdu na cervenu ci za rychlost boli uplne, ale uplne zbytocne, a taktiez policajna "hukacka" mala strasne neprijemny zvuk. Inak ale hra v tom co ponukala, bola najlepsia.

 

PS: v misii "Dobry obchod" je podla mna najlepsia prestrelka v historii videohier.

 

Klady: atmosfera, hratelnost, pribeh a jeho podavanie, skvele misie, vyvazena obtiaznost, jazdny model

 

Zapory: nekonecna frustracia s policiou

 


 

 

7. Vietcong

Dalsia ceska klasika. Pre niekoho mozno nepochopitelne vysoko, ale je to moja srdcovka a medzi vojnovymi hrami podla mna do dneska nema konkrenciu. V hre bolo naozaj vsetko co ma spravna akcna hra z vietnamu mat. Dobry pribeh, vyborne postavy, vtipny dabing, husta atmosfera, drsne prostredie, sympatickeho hlavneho hrdinu, perfektny vyber hudby, rozsiahly zbranovy arzenal. Jedinym zaporom hry bol podla mojho nazoru zbytocne zdlhavy usek vo vietcongskych podzemnych tuneloch, v ktorych mnohi z nas donekonecna bludili, ba niektorych to dokonca uplne odradilo. Inak je ale hra perfektna vo vsetkom co sa snazi ponuknut.

 

Klady: postavy, pribeh, hudba, zbranovy arzenal, prostredie, dabing, dlzka kampane

Zapory: frustrujuce tunelove misie

 

 

 

 

 6. Alan Wake

Pre mna bola tato hra velmi zaujimava uz v roku 2006, kedy sme ju prvykrat videli pri prezentacii quad core procesora od Intelu. Hra ma zaujala svojou tajomnostou a celych 6 rokov som na nu trpezlivo cakal. Troska ma sklamalo orezanie od povodnej hry, ktora mala byt povodne open worldova, tak ci tak sa ale jedna o jednu z najlepsich thrilerovych adventur na svete. Podla mna je aj vobec najlepsia. Preco teda nesla vyssie? Osobne ma sklamala dlzka kampane, mohlo to byt dlhe aspon raz tolko, a tiez hra uplne nevyuzila potencial automobilov a denne sceny mohli byt dlhsie. Inak ale hre niet co vytknut.

 

Klady: hratelnost, pribeh, grafika, hlavna postava, tajomna strasidelna atmosfera, perfektne prostredie

Zapory: prilis dlhe cakanie na PC verizu, neuplne vyuzitie potencialu

 

 

 

5. Crysis

Graficky skvost od Cryteku nesklamal a naserviroval nam nezabudnutelne 12 hodinove dobrodruzstvo, v ktorom ste sa vzili do ulohy NOMADA, clena specialnej jednotky, ktora mala za ulohu na istom ostrove v tichom oceane najst a zachranit archeologov skumajucich dopad cudneho asteroidu, zajatych Severokorejskou armadou. V hre vlastnite spacialny nanooblek, ktory vam umoznuje vysoko skakat, bezat velkou rychlostou ci dokonca sa znaviditelnit. Hra bola v tomto ohlade revolucna a nanooblek bol perfektny nastroj k nekonecnemu taktizovaniu. Hra bola takmer dokonala, ale tretia tretina s mimozemstanmi ma troska sklamala a taktiez koniec bol dost zly, takze preto ju neumiestnim vyssie ako na 5. miesto mojho rebricka.

 

Klady: krasna grafika, moznost taktizovania, atmosfera dzungle a ladovej krajiny, prostredie ako take

 

Zapory: tretia tretina hry

 

 

 

4. FALLOUT 3

Toto postapokalypticke RPG ma nikdy nezaujimalo az do jeho tretieho vydania. FALLOUT 3 ma ale zatiahol natolko, ze som v nom nahral vyse 60 hodin pricom som hru presiel iba raz, ale stale som tam mal co robit a vdaka skvelym vedlajsim misiam to nenudi ani chvilu. Hra ma perfektnu surovu atmosferu postapokalympickeho sveta, zaujimavy pribeh, podarene rozhovory, dobry vyber hudby, mnozstvo zbrani. Jedine co mi vadi je obmedzenie v postupe (maximum je level 20). A tiez sa tu a tam vyskytne nejaky ten bug, ale pri tak rozsiahlom svete to prilis nevadi. Inak ale niet o com, odporucam kazdemu.

 

PS: hra ponuka najlepsi subojovy system, V.A.T.S

 

Klady: genialna atmosfera, skvela hudba, hratelnost, vyborne misie, skvele zbrane, zaujimave NPC

Zapory: obmedzenie v osobnom level postupe, drobne technicke chyby

 

 

 

3. STALKER seria

Pre mna najlepsie FPS vobec. Hra ma sice viacero nedostatkov, ale vtiahla ma natolko, ze som ich pocas hrania uplne ignoroval a jedine co ma zaujimalo bolo, kto je strelec a co je v strede zony.  Stalker je po Cryostasis asi najstrasidelnejsia hra aku som kedy hral, hoci to vobec nie je survival horor alebo nieco take. Je to cistokrvna akcia s RPG prvkami, obcas to dost pripomina Fallout a podla mna ma este hustejsiu atmosferu a lepsi pribeh. Taktiez je o dost akcnejsi. Hra od zaciatku pohlcuje svojou tajomnou atmosferou ktorej  velmi prispel cesky dabing. Mozno so mnou mnoho ludi nesuhlasi, ze je tato hra tak vysoko, ano, ma pomerne dost nedostatkov ako napriklad neuplny dabing, obcas neludsku narocnost v subojoch alebo pomerne malo cut scen, ktore by hre dost prispeli, ale ukazte mi jednu jedinu inu FPS ktora ma tak genialnu grafiku, perfektny pribeh, pohlcujucu atmosferu, RPG prvky, otvoreny svet, skutocne prostredie a kvalitnu umelu inteligenciu. Aha! Nenasli ste ju :)

 

Klady: grafika, atmosfera, realne prostredie Chernobylu, AI, RPG prvky, pribeh, znovuhratelnost

Zapory: neuplny dabing, obcas tazkopadne prestrelky

 

 

 

2. Mass Effect trilogia

Epicke vesmirne dobrodruzstvo o zachrane galaxie pred rasou, ktora kazdych 50 000 rokov vyhladi vsetok organicky zivot v galaxii. Trilogia nam od zaciatku do konca serviruje perfektny pribeh ktory okorenuju vynikajuce dialogy a cele je to zabalene vo velmi peknej grafike ktora nie je vobec narocna na HW. Najlepsia cast trilogie je podla mna druhy diel, ktory nemal prakticky ziadnu slabinu az na mierne odbocenie od dejovej linie. Mass Effect 2 ale nastavil latku vyssie nez sa ocakavalo a trojka bola pre mna miernym sklamanim, kazdopadne sa stale jedna o tri takmer dokonale AAA tituly, ktore by si mal kazdy spravny hrac povinne prejst. Mozno nie kazdy ma rad Sci-fi ale Mass Effect seria zmeni nazor na Sci-Fi hry asi kazdemu. Celkove prejdenie trilogie mi trvalo takmer 60 hodin a to som nepoplnil vsetky vedlajsie ulohy, ktore hlavne v dvojke boli spickovo napisane. Hra je neuveritelne prepracovana, v galaxii sa nachadza velke mnozstvo zaujimavych ras, kazda jedna ma charakteristicke crty, kazda jedna ma inu mentalitu, v hre je mnozstvo planet ktore mozete skumat, popripade sa o nich nieco dozvediet, dalej je hra velmi rozsiahla co sa tyka dialogov, s niektorymi jedincami mozeste doslova kecat do nemoty. V hre je taktiez perfektny dabing. Preco teda druha priecka? Sam neviem. Mozno preto, ze aj napriek svojej rozsiahlosti je hra linearna a to mne nikdy prilis nevonalo. Neberte to ako zapor, skorej je to len taka drobna "sikana" z mojej strany, ale niektore lokacie maju velky potencial a su obcas zbytocne prilis koridorove (mapriklad citadela, omega...). Neziadam ziaden sandbox, to sa v tejto hre ani neda, ale keby boli niektore lokacie troska otvorenejsie, strasne by to hre prospelo.

 

Klady: prepracovanost, skvely pribeh, perfektne misie, vyborna atmosfera, zabavne suboje, je toho strasne vela

 

Zapory:  jednotka mala trosku nudne suboje, niektore lokacie maju nevyuzity potencial


 

 

1. Grand Theft Auto IV

Prekvapenie? Mozno :). Pre mna ale fenomen sam o sebe. GTA bola vzdy genialna hra, ale vzdy jej chybal silnejsi pribeh. Ten je v styrke konecne zvladnuty tak, ako si to hra zasluzi a nie je to len o srande, ale tak, ako kazda akcna adventura, ani tejto nemozu chybat smutne pasaze. Hra ponuka naozaj, naozaj vsetko. Detaily na kazdom kroku v Liberty City, perfektne dialogy ktore zatiania aj dialogy z Mass Effectu, perfektny humor niektorych postav, svojvolne rozhodovania, alternativne konce (su dva), postavy su samo o sebe originalne a kazda je niecim vynimocna, grafika v hre je taktiez na velmi vysokej urovni hoci sa najdu nedostatky, fyzika je asi najlepsia aku v akcnych hrach poznam, jazdny model je dokonaly, hlavna postava je sympatak ako sa patri, zbranovy arzenal taktiez ponuka vsetko co by mal, misie su rozmanite, niektore do detailu premakane, niektore sluzia ako vtipna odreagovacka, daktore su mozno troska stereotypne, ale verte mi, nikdy, nikdy sa s touto hrou nebudete nudit. Kampan totiz nie je jedine co ponuka. Ako kazde GTA, aj tu je mesto prepracovane do detailu a teda mozete desiatky hodin stravit sikanovanim slusnych obcanov :), nahanackami sa s policiou, mozete skocit na striptiz alebo rovno ist k prostitutkam, mozete si kupovat oblecenie, pozerat televizor vo svojom byte (televizor skutocne odporucam :)), mozete sa chodit zabavat s vedlajsimi postavami (hrat bowling, opit sa, ist sa clnkovat). Jednoducho, GTA IV je fenomen a jedina vec co jej skodi je vysoka HW narocnost. Inak ale majitel lepsieho PC alebo vlastnik Xboxu ci PS trojky zazije neopakovatelne dobrodruzstvo, ktore mu ina hra urcite neposkytne. A to som si vravel, ze od cias San Andreas uz GTA nicim neprekvapi. Teraz si to hovorim opat, tak som zvedavy, ci GTA V aspon udrzi tak vysoku latku, aku IV nastavila. Ak by som si mal na opusteny ostrov  vziat jednu jedinu akcnu hru, bez vahania beriem GTA IV.

 

Klady: vsetko okrem HW narokov

Zapory: HW naroky

 




Prístupov 14841
Kvalita článku
(57,5%) hlasov 20

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Hnisavec
[ 21.11.2012] (príspevkov 1)
Historia najkontroverznejších ľudí na se...
[ 20.11.2012] (príspevkov 53)
Sviečka v riťke
[ 20.11.2012] (príspevkov 0)
Najhnusnejší človek, akého som kedy vide...
[ 18.11.2012] (príspevkov 34)
TOP 10 najlepších futbalistov planéty
[ 18.11.2012] (príspevkov 7)
The Stone Roses
[ 20.10.2012] (príspevkov 5)
Moji najobľúbenejší hudobní interpreti
[ 25.8.2012] (príspevkov 44)
5 mojich najoblubenejsich postav v Mass ...
[ 13.7.2012] (príspevkov 3)
TOP 10 mojich najlepších akčných hier na...
[ 10.7.2012] (príspevkov 41)