blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG tonyp
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
tonyp



Financni zraloci na Slovensku
pridal tonyp 12.7. 2014 o 15:52

Poznáte to? Zvoní telefón... Volá vám milý pán, že dostal na vás odporúčanie od vášho dobrého známeho (ktorý mimochodom často krát nie je až taký dobrý známy) a chcel by sa s vami stretnúť ohľadom vašich financií. Veľmi rád by vám pomohol a poradil. Nie je to tento rok už tretí krát? Lezie vám to na nervy? Nečudujem sa vám. V dnešnom článku by som vám chcel dať pár tipov, ako si nájsť kvalitného finančného sprostredkovateľa a nedať sa nachytať podvodníkmi, ktorí idú len po provízii.

 

Páni v kravatách

 

Imidž je nanič. Kvalitný profesionál z finančného trhu nemusí prísť v obleku. Nemusí dokonca ani mať bielu košeľu. Stretol som sa s odborníkmi, ktorí boli na slovo vzatí a chodili oblečení na sebe len converse tenisky a lacne oblecenie, a takisto som stretol pánov v kravatách, ktorých zaujímala len provízia. Nezáleží na tom čo má oblečené. Čo je však dôležitejšie je prístup. Ak sa k vám správa potenciálny sprostredkovateľ povýšenecky, je pravdepodobné, že vás vidí len ako balíček peňazí. Nikto nemá právo vyvyšovať sa nad vami a vašou životnou situáciou. Preto takýto ľudia s najväčšou pravdepodobnosťou pre vás nebudú dobrí sprostredkovatelia.

To, že má niekto päťkové BMW, nemusí znamenať, že je dobrý sprostredkovateľ a darí sa jeho klientom. Nemusí to znamenať ani len to, že sa darí jemu. Často sa ľudia hrajú na niečo, čo nie sú len preto, aby zapôsobili a navodili dojem, že keď sa ich budete držať, bude dobre aj vám. Mozno maju v kufri plavky a damske tenisky.

Často krát to býva presný opak.

 

Sladké rečičky

 

Počúvať to, aký je váš sprostredkovateľ úžasný a bude vám pomáhať s financiami je síce pekné, ale peniaze vám to nezarobí. A takisto vám rozprávanie o tom, aká je jeho spoločnosť skvelá, a ostatné sú zlé a hrabú len pre seba, poistnú udalosť nevybaví.

Váš sprostredkovateľ by mal rozprávať skôr o tom, aký prínos môže mať on pre vás. Ale reálny prínos. Nie len sladké reči, ako vám donesie najlepší produkt,ktorý je bezkonkurenčný na trhu. Najlepšie produkty neexistujú. Všetko má svoje plusy aj mínusy a kvalitný poradca vám povie a vysvetlí aj poplatkovú štruktúru stavebnej sporiteľne a povie vám aj o výlukách, ktoré sú v poisťovni.

 

Čo pre vás sprostredkovateľ môže spraviť?

 

Nespočetne vecí. Kvalitný sprostredkovateľ bude s vami riešiť úplne všetko, čo sa týka vašich peňazí. Nie len produkty, ktoré má dobre zaplatené, ale aj všetko ostané. Napríklad aj veci, za ktoré nemá vôbec žiadnu províziu.

V prvom rade bude riešiť to, čo je pre vás momentálne priorita a až v druhom, to o čom si myslí on, že je pre vás dôležité. Nebude vám vnucovať sporenia na dôchodok, keď momentálne chcete riešiť len úver na bývanie. Inými slovami, zaujíma sa o vaše potreby a snaží sa ich splniť.

 

Čas a peniaze

 

To sú dve veľmi dôležité veličiny, ktorých nie je nikdy dostatok. Kvalitný finančný poradca vám vie šetriť oboje. Napríklad vám vie sprostredkovať a správne nastaviť bežný účet bez poplatkov. A nie len jeden, dá vám na výber aj tri!

Dokáže vám vybaví hypotéku bez poplatku, alebo vloží vaše ťažko nasporené peniaze na terminovaný vklad s lukratívnym výnosom, ktorý vám naozaj zarobí.

A ako je to s tým časom? Vie vám napríklad priniesť potrebné papiere do pohodlia vášho domova, poslať za vás listy spoločnostiam alebo vybaviť návrh na vklad do katastra za vás. Všetky tieto veci vám šetria čas aj peniaze. Niektoré dokonca oboje.

 

Dajte si však pozor na "finančných poradcov", ktorí vám len prišli predať poistku a tým ich úloha končí. S bežným účtom alebo cestovným poistením vás pošlú do banky. Takýto ľudia, vám nebudú poskytovať potrebný servis k zmluvám, ktoré vám založia a čo je horšie s najväčšou pravdepodobnosťou nie sú ani dobrí odborníci a nezriadia vám výhodné produkty.

 

Analyzovanie a servis

 

Ak vám niekto chce na prvom, či druhom stretnutí predávať skvelý produkt, niečo nie je v priadku. Skoro vždy potrebuje sprostredkovateľ čas na to, aby vám pripravil kvalitné riešenia na vaše potreby. Na prvom stretnutísprostredkovateľ obvykle len zbiera informácie, na základe ktorých vám pripraví riešenie. A nie len jedno. Kvalitný sprostredkovateľ vám pripraví aj 2 - 3 alternatívy, ako by sa inak dala riešiť vaša situácia či potreba a potom vam to donesu ako pod vianočný stromček.

Pri finančnom sprostredkovaní je veľmi dôležitý servis. Váš poradca by vás mal navštíviť aspoň 2x do roka a rozprávať sa s vami o tom, či sa niečo zmenilo. Každý finančný produkt potrebuje určitú starostlivosť. Poistné produkty sú na starostlivosť obzvlášť háklivé. Hlavne ak nastane poistná udalosť. Ak sa vám stane úraz, je veľmi dôležité ako napíšete správu o nehode a ako to napíše váš lekár do zdravotnej karty. Bez kvalitného poradcu, ktorý vám bude nápomocný je šanca, že vám poisťovňa odmietne poslať peniaze, na ktoré máte nárok, oveľa vyššia.

 

Kvalitné riešenie

 

Pri každom produkte, ktorý vám váš sprostredkovateľ donesie a prehlási ho za "najlepšie riešenie", musíte vedieť aj prečo to tak je. Terminovaný vklad sa dá porovnať na základe tabuľky úrokov. Pri stavebnom sporení je dôležité to, aby ste platili čo najmenej na poplatkoch. Pri investícii do podielových fondov by vám mal vedieť vysvetliť, do čoho budete investovať, aký výnos môžete očakávať na danom období a aké riziká hrozia vašej investícii. Pri poistení je dôležitý pomer cena / kvalita všeobecných poistných podmienok. Ten sa dá jednoducho zistiť porovnaním výluk poisťovní. Pozor na argumenty o dôvere medzi sprostredkovateľom a klientom a na to že postupne zistíte všetko, čo budete potrebovať. Máte právo vedieť dôležité veci o produkte, ktorý sa chystáte využívať!

 

Poistky, poistky, poistky

 

Dajte si pozor na fundovaných predajcov poistiek, ktorí vám poistku dajú na sporenia na dôchodok, namiesto terminovaného vkladu alebo aj ako skvelú investíciu, a ešte v poistke budete mať aj sporiaci účet. Slávne časy, kedy sa oplatilo sporiť cez poisťovňu nenávratne skončili. Poistka nie je všeliek a ak sa poisťujete za iným účelom, ako krytie určitých rizík (dôchodok nie je riziko!) prídete o veľa peňazí! Inými slovami, ani Investičné životné poistenie ani Kapitálové životné poistenia vám peniaze nezarobí. Práve naopak, o veľa peňazí prídete na poplatkoch!

 

Zrušiť, zrušiť, zrušiť

 

Pozor na poradcov, ktorí chcú všetko zrušiť! Hlavne na kapitálové poistné produkty, ktoré máte niekoľko rokov. Nemusí sa vám to vyplatiť. V týchto produktoch môže byť zakotvená vyššia technická garantovaná úroková miera a bolo by len na vašu škodu, prísť o takýto produkt. Navyše väčšinu poplatkov ste už zaplatili po prvých 2 rokoch poistenia.

Kvalitný poradca, produkty, ktoré sú pre vás výhodne ponechá a prevezme ich pod svoju správu. Bude mať následné provízie a vy budete mať zachovaný dobrý produkt, aký si už teraz už nezriadite.

 

Modrý, červený, oranžový

 

Farby sú dôležité, ak ich nevidíte, je to problém. Vo finančnom poradenstve však nehrajú veľkú rolu. Je jedno v akom týme váš poradca hrá, dôležité je akú techniku hry má. Inými slovami, to, že je sprostredkovateľ od modrých alebo červených, nehovorí o tom, akú kvalitnú službu poskytuje. Niektoré spoločnosti dávajú poradcom, ktorých zastrešujú lepšie podmienky vo forme vzdelávania, či portfólia produktov, ale nemusí to znamenať, že poradca z tejto spoločnosti, bude automaticky dobrý. Poznám zlých aj dobrých poradcov od každej farby.

 

Ak je dobrý odmeňte ho!

 

Ak ste so svojim poradcom naozaj spokojný, odmeňte ho! Každý poradca chce nové kontakty a tie môže dostať len od spokojných klientov, aj ked za peniaze si krasne topanky predsa len kupi. Preto keď bude v vašom okolí niekto rozprávať o poistení, podielových fondoch alebo úveroch, povedzte mu o vašej skúsenosti s vašim poradcom a dajte mu na neho kontakt. Takto podporíte dobrého sprostredkovateľa a pomôžete svojim známym.

 

Prajem veľa šťastia s vhodným výberom poradcu a nech máte dosť cesnaku proti finančným upírom :-)



Prístupov 3906
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Strastiplny vylet
[ 13.9.2014] (príspevkov 1)
Blbe maniacky
[ 10.8.2014] (príspevkov 1)
Skvost slovenska
[ 5.8.2014] (príspevkov 0)
Hriesny internat
[ 28.7.2014] (príspevkov 0)
Triky na zachovanie odbytu
[ 16.7.2014] (príspevkov 1)
Financni zraloci na Slovensku
[ 12.7.2014] (príspevkov 0)
Naco chodis stale do kostola?
[ 7.7.2014] (príspevkov 0)
Cirkev na Slovensku
[ 5.7.2014] (príspevkov 2)
Aky je vas nazor na drogy?
[ 28.6.2014] (príspevkov 7)
Zrucnosti chlapov
[ 23.6.2014] (príspevkov 0)