blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG bogatyr
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Kto sa hrá, nehnevá...
Mikhaelos



VR VS AR
pridal Mikhaelos 1.2. 2016 o 11:13

Predstavme si, že máme k dispozícií ideálne zariadenia pre virtuálnu realitu (VR) a rozšírenú realitu (AR). Teda také zariadenia, ktoré sú bezchybné, majú dlhú výdrž a celkovo spĺňajú podmienky užívateľsky prívetivého zariadenia.

 

Najprv si uvedieme možné pozitívne zážitky pri hraní hier:

 

*VR: V momente začatia hry sme "prenesení" do virtuálneho sveta. Okolitý svet sa stane v momente druhoradý. Jazdíme, strieľame, kráčame a sme súčasťou herného univerza. Aj keď si neuvedomujeme reálny čas, tak nám to nevadí, pretože sme plne zaujatí našou hrou. Unikáme pred bolesťou reálneho sveta a cítime potešenie z toho, že sme vo virtuálnom svete. Nevnímame naše nedostatky, pretože tam platia iné pravidlá. Do virtuálnej reality môžeme dokonca uniknúť s našimi priateľmi.

 

*AR: Síce nemáme možnosť stať sa súčasťou virtuálneho sveta z dôvodu nedostatku času a ostatných dôvodov, môžeme virtuálny svet preniesť k nám. Zasadneme za naše obľúbené zariadenie a vďaka AR sa z obyčajného monitora stáva okno, ktorým herné univerzum preniká do našej izby. Reálny svet sa pred nami neuzatvára. Práveže naopak, rozširuje sa. Nestrácame poňatie o dianí okolo nás. V situácií, že máme na práci niečo iné, stále môžeme mať svoju rozšírenú realitu zapnutú a pracovať popri nej. Skvelá je aj spoločná zábava s priateľmi. Všetci si našu realitu rozšírime, zabávame sa a stále môžeme nerušene fungovať v skutočnej realite.

 

Teraz si uveďme možné negatívne zážitky:

 

*VR: Mnohokrát sa stane, že keď sme vo virtuálnej realite, tak nás niekto vyruší. Vždy chce niečo rodina, priatelia atd. Nemáme možnosť sa naplno ponoriť do zážitku, keď musíme dať naše zariadenie dole. Samozrejme sa to stáva aj pri klasickom hraní. V tomto prípade je však náš zážitok tak dokonale pohlcujúci, že nevnímame čas a ani okolie okolo nás. Ak sa chceme dostať späť do reality, musíme prerušiť našu činnosť a nie je možné robiť viac činností naraz.  

 

*AR: Je úžasné mať rozšírenú realitu. Avšak radšej by sme unikli do virtuálneho sveta. Je skvelé, že môžeme počas hrania vykonávať viacero činností. Radšej by sme sa však stali pevnou súčasťou herného sveta a zažili interakciu úplne inej úrovne. Nestarať sa o okolie a len si užívať. Je to predovšetkým o úplne rozdielnom zážitku z hraní, čo nám AR nedokáže dať.  

 

Každé zo zariadení môže mať rôzne plusy a mínusy. Napríklad VR môže byť skvelá pre FPS akcie, závodné hry...  AR zas môže byť silná pre stratégie a rozličné taktické hry. Je ťažké povedať, ktorá technológia sa môže v hernom priemysle presadiť viac. Je však zrejme istotou, že klasické hranie bez prídavných zariadení pre pozmenenie reality bude ešte dlhodobo preferovanou formou hrania.



Prístupov 7354
Kvalita článku
(100%) hlasov 1

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
The Happy Penguins
[ 22.2.2022] (príspevkov 0)
The Connie Express: Road to the North Po...
[ 20.12.2021] (príspevkov 0)
Čarovná jazda Connie Expressom
[ 12.6.2021] (príspevkov 0)
Planet Coaster - Tub Thumper Trio 3
[ 4.6.2021] (príspevkov 0)
Nepodarený útek v GTA V
[ 4.6.2021] (príspevkov 0)
Westernová šou - Planet Coaster
[ 13.5.2021] (príspevkov 0)
Planet Coaster - Autokino
[ 7.5.2021] (príspevkov 0)
Jazda na bicykli - GTA V
[ 7.5.2021] (príspevkov 0)
Planet Coaster - The Joy in us All
[ 4.4.2021] (príspevkov 0)
Rollercoaster Tycoon 3 - Bermuda Shorts
[ 2.4.2021] (príspevkov 0)