blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG assassinandrew
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
AssassinAndrew



Stoner/Doom rock
pridal AssassinAndrew 11.5. 2017 o 16:07



Už od malička som bol mojim otcom vedený na dráhu rockovej hudby. Klasiky ako AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin či Aerosmith boli na môj hudobný jedálniček servírované takmer každý deň. Týmto smerom som sa uberal dlhé roky, no nekráčal som presne v tých istých šľapajach ako môj "guru", začal som sa zaoberať rôznymi neznámymi kapelami, bočnými projektmi slávnych hudobníkov a podobne. Ku koncu základnej školy moje túžby po "neznámej" hudbe upadli a začal som počúvať heavy metalovú hudbu (rozumej metalové klasiky). V tom období sa pre mňa stala kapela Iron Maiden doslova modlou, ktorej som venoval všetok svoj čas. Kde tu sa vyskytol band, ktorému som venoval svoju pozornosť no takmer vždy som sa vrátil späť k overeným záležitostiam a môj rozhľad v hudbe sa na nejaký ten rok veľmi zúžil. Bol to až jeden z mojich kamarátov čo mi opäť otvoril oči. Púšťal pre mňa atraktívne songy, odporúčal mi kapely až sme sa dostali k záležitosti menom Queens of the Stone Age - BAM! moja myseľ explodovala. Chytľavé texty, pomalé až stredné tempo, ťažký basový zvuk a retro štýl - niečo v čom som sa akoby našiel no vedel som že ešte stále mám čo objavovať a že tento žáner mi ešte nepochybne má čo ponúknuť. Po istom čase som sa začal vŕtať hlbšie a objavil som nekonečnú studňu skvelej tvorby z celého sveta.

Srdiečko som si už vylial, môžeme pokračovať.

Mojim hľadaním som sa dostal naozaj l zaujímavým kúskom, ktoré si veľmi rád stále púšťam. Rôzne Nemecké, Škandinávske, Americké formácie, ktoré po svete majú neveľkú fanúšikovskú  základňu, hold to je pravý underground. Čo som ale nečakal bolo že najväčšie/najkvalitnejšie zastúpenie (samozrejme podľa môjho názoru) má Grécka scéna. Naozaj som bol prekvapený (samozrejme kvalitné kapely môžu vznikať a pôsobiť hocikde, v tomto neexistuje žiadne pravidlo), no našťastie milo prekvapený. Perfektným príkladom je kapela 1000mods - keby Vám niekto nepovie odkiaľ sú tak asi ťažko budete hádať Grécko. Mal som tú česť vidieť ich naživo v Bratislavskej Fuge koncom minulého roka (podnik vrelo odporúčam). Po tom ako som sa dozvedel že u nás budú vystupovať zaliala ma vlna eufórie, ešte som sa nestihol spamätať a prišla ďalšia skvelá správa - Stoned Jesus. Ukrajinské trio pôsobiace od roku 2009, po ktorom som dlho slintal a zrazu tu majú hrať. Oba spomínané koncerty boli naplnené až po strop a atmosféra bola naozaj neuveriteľná, sám som bol prekvapený koľký ľudia majú prehľad v tejto scéne. Ako 1000mods tak aj Stoned Jesus propagovali na tomto turné svoje nové albumy, ktoré sa naozaj podarili. Bol tam aj niekto z Vás? 

Čim je teda zapríčinené to že táto hudba u nás nie je rozšírená? Ja sám na to asi nikdy neprídem. Zakaždým keď s mojou partiou sedíme našej bývalej skúšobni tak púšťam novoobjavené "pecky" a  vyhulujem to tam pekne naplno a každému sa to vždy páči no sami sa k tomu nikdy nedostanú. 

 Bol by som rád keby sa niekto k tomuto vyjadril a povedal mi jeho názor na danú vec.

Ku koncu podotýkam že sa jedná skôr o stoner/doom rockovú (prípadne metalovú) tvorbu za posledných pár rokov. Klasiky ako Kyuss, Fu Manchu a pod. by som rád nechal na inú debatu.



Prístupov 7684
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Stoner/Doom rock
[ 11.5.2017] (príspevkov 0)