blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG enimb
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Som realista vo svete bláznov.
ENIMB



Diverzita a Zaklínač
pridal ENIMB 13.9. 2018 o 3:10



Pred nejakou dobou som sa rozhodol, že nebudem na internete rozoberať politické témy, lebo nech má človek už akýkoľvek názor, vždy sa nájdu tisíce ľudí, čo budú mať iný názor. Nepochopte ma zle, mať v súčasnosti vlastný názor a vedieť si ho obhájiť, je úžasná vec, mať názor je demokratická vec, ale demokratické je aj sa vedieť o veciach a problémoch rozprávať a hľadať spoločné riešenia. Nadávať ľuďom do rasistov, homofóbov, xenofóbov alebo slniečkarov kvôli inému názoru už demokratické nie je. Riešiť v súčasnosti politickú tému s niekým, kto má iný názor, mi príde ako hrať monopoly, je jedno či hráte s kamarátom alebo niekým náhodným, nakoniec sa len pohádate. Ľudia sú v súčasnosti na politické témy už  nejak prehnane precitlivení. Preto túto tému nechcem rozoberať z politického hľadiska, ale naopak z iného uhľa.

Keď som bol ešte malý chalanisko, existovala taká séria hier, v tom období boli veľmi populárne, séria mala 4 diely a jedná sa o sériu z názvom Devil May Cry. Väčšina z vás, ste tu hráči, alebo sa o hry určite aspoň zaujímate a o tejto sérii ste pravdepodobne už počuli, najmä o tom, ako neslávne dopadla.

Pre tých, čo ste moc mladí, prípadne hru nepoznáte, alebo ste už pozabúdali, vám teraz priblížim, čo sa stalo.

Séria si vybudovala určitý imidž a jednou z kľúčových častí bola jej hlavná postava, Dante. Séria si túto postavu presne stanovila ako mladého ale rozvážneho polo démona a polo človeka, ktorý sa postupne vyvíjal a rástol a mal svoj osobitý štýl, ktorý fanúšikovia milovali. Celá jedna generácia vyrástla na tejto sérii.

Hra sa neskôr dostala do rúk jednému hernému štúdiu, ktoré chcelo spraviť reboot série. Bol rok 2013, prvý diel pôvodnej série vyšiel v roku 2001 a posledný v roku 2007. Bolo asi na čase spraviť remake, prerobiť sériu do modernejšej digitálnej doby, pre novšie moderné generácie. Avšak bol tu jeden problém, štúdio už dlhšie vyhlasovalo, že pôvodnú sériu neznášali, priam ňou pohŕdali a chceli spraviť niečo úplne iné. Mnoho vecí zmenili, ale tou najhoršou vecou, čo spravili bola kompletná prerábka hlavnej postavy v niekoho, koho nikto nemal rád. Výsledný produkt bol slušne povedané zlý, nepáčil sa pôvodným fanúšikom a nezaujal ani iných ľudí. Séria tu zároveň aj zomrela.

Rasa Danteho sa tu síce nemenila, ale zmenilo sa asi všetko ostatného na ňom, čo ho robilo tou skvelou postavou, ktorú fanúšikovia milovali. Boli to zmeny o ktoré nikto nežiadal, nikto ich nechcel, ale rozhodnutia sa bohužiaľ dostali do rúk ľuďom, ktorý si neuctili zdroj a chceli si ho kompletne podľa seba zmeniť. Chvalabohu sa ale Devil May Cry predsa dočká spasenia, nakoniec sa začalo pracovať na pokračovaní ale tej pôvodnej série a ignorujúc ten ignorantský remake.

Chcem povedať, že nie je problém v rasovej či pohlavnej diverzite, problém je, keď niekto nerešpektuje pôvodný materiál a zbytočne ho začne meniť, len aby pretlačil svoje ideologické názory. Tento trend poslednou dobou len rastie. Zábava je o zábave a nie politike a ideológiách. Samozrejme, médium v sebe môže stále v niesť určitú myšlienku a nejakú hodnotu, ale nie takto.

Sám som pred niekoľkými rokmi začal písať knihu, nikdy som ju nedokončil, zistil som že nie som typ, čo dokáže napísať stovky a stovky strán bez toho aby vo mne nevyhorel ten kreatívny plamienok. Skôr by som vedel napísať námet a ten potom niekomu ďalej predal, aby to spracoval do knižnej alebo audiovizuálnej podoby. Avšak vytvoril som obsiahle univerzum, s mnohými postavami, ktorých príbehy som detailne premyslel a rozpracoval a dosť by naštvalo keby niekto moje postavy začal meniť, či už rasu, pohlavie ale aj detaily ako farbu vlasov a ich dĺžku.

Každá postava je vytvorená s určitým zámerom, nemôžete len tak zobrať postavu, ktorú niekto dlho vymýšľal, vytváral, vytvoril jej históriu a určitú povahu a zmeniť ju na niečo iné, či už kvôli politickej korektnosti, diverzite alebo, lebo postavu a celý príbeh nemá radi.

Samozrejme ak ideme spracovať knihu do audiovizuálnej formy, musím určité veci zmeniť a upraviť, ale rovnako sú veci, ktoré nemajú dôvod byť menené.

Výzor postavy a atribúty ako farba pleti alebo vlasov, či dokonca pohlavie sú veľmi dôležité, lebo ďalej pomáhajú dotvárať identitu tejto postavy.

Zaklínači sú mutanti, mutácie im dali nadľudské schopnosti, dlhovekosť ale aj napríklad biele vlasy alebo nemožnosť sa rozmnožovať. Viete si predstaviť teda čiernovlasého Geralta z Rivie? Samozrejme Ciri nie je zaklínač(ka?), má iba zaklínačský výcvik, tak by sme jej teoreticky mohli meniť farbu vlasov a určité atribúty, ale zase raz, je na to nejaký dôvod?

Zaklínač je zasadený vo svete inšpirovanom Poľskom a východnou Európou v stredoveku, bohužiaľ meniť rasu tejto na čiernu sa sem jednoducho nehodí. Ale na strane druhej, nech autori prídu s nejakou vlastnou postavou, ktorá bude čierna. Pokiaľ si naštudujú zdroje a budú vedieť vysvetliť jej pôvod, tak prosím, kľudne môžu byť kreatívni a vymýšľať. Alebo vytvorte nový príbeh, nové knihy, nový seriál a filmy.. dajte priestor kreatívnym ľuďom, nech tvoria niečo nové.

Nehovorím, že každá takáto nepotrebná zmena je vyslovene zlá a zničí značku, ale dôležité je slovo nepotrebná. Predstavte si, že by vás niekto len tak kopol do zadku, alebo vám ukázal prostredník, bolo by vám nepríjemné, že? Títo rôzni autori, ktorí si svojvoľne menia fakty ignorujúc pôvodný zdroj, alebo mnohokrát aj históriu,  robia presne to isté nám fanúšikom..

Asi predvčerom som objavil na YouTube trailer na nejaký nový film o živote malej černošky v nacistickom Nemecku. Okolo tohto filmu sa strhla menšia kontroverzia, údajne ľuďom – aktivistom vadí, že nie je dosť čierna..

Pred asi mesiacom som sa zase dopočul, že aktivistom vadí herečka, ktorá bola obsadená do role Batgirl v seriály Arrow. Lebo nie je dosť lezbická, aj keď ešte sama herečka je lezbickej orientácie. Vadilo im aj to, že táto postava je aj židovka, čo táto herečka už nebola, začali ju dokonca na sociálnych sieťach šikanovať a musela si deaktivovať svoje účty.

Žijeme v 21. storočí, čo neznamená síce, že sa s rasovým utláčaním a sexizmom nemôžeme stretnúť, alebo že neexistujú, ale všetky vyššie spomenuté veci, ktoré som rozoberal nimi určite nie sú.

Naozaj sú toto najväčšie problémy ľudstva? Keď sa pozriem okolo seba vidím toľko skutočných problémov a teraz hovorím v globálnom merítku. Ale teraz som už zašiel skutočne do politických tém, hovoriť o problémoch budem môcť aj raz pred voľbami, ak budem niekam kandidovať, dovtedy politické témy neplánujem rozoberať a ak, tak len minimálne. Len som mal pocit, že k tejto konkrétnej téme musím dať svoj názor a pohľad.

Dúfam, že ste toto nikto nepochopili ako nejakú urážku voči iným rasám. Osobne sa nepovažujem za rasistu a ani za nič podobné, iba vidím svet triezvymi očami a to, čo vidím sa mi vôbec nepáči. Snažím sa len poukázať na zbytočnú hlúposť, podľa môjho názoru aspoň.  



Prístupov 7601
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Diverzita a Zaklínač
[ 13.9.2018] (príspevkov 0)