blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG martinskulec
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
martinskulec



Vianočný stromček
pridal martinskulec 23.10. 2018 o 21:49

Tradičnou súčasťou Vianoc na Slovensku je tak ako v mnohých iných krajinách vyzdobený a vysvietený vianočný stromček, v domácnostiach, kostoloch i na verejných priestranstvách, dokonca niekedy ho už môžme vidieť na sviatok všetkých svätých.
Na území Slovenska sa ozdobené vianočné stromčeky rozšírili až koncom 19. storočia. Predtým si ľudia príbytky zdobili a použivali prutene vence s čečinou či vetvičkami z ihličnatých stromov. Stromčeky sa spočiatku na dedinách vešali na drevenú hradu využivali sa dekoračné predmety a sušené ovocie. V minulosti sa vianočné stromčeky v domácnostiach ozdobovali najmä orechami, jablkami či doma vyrobenými sladkosťami, perníčkami a pod. V prvej tretine 20. storočia pribudli ozdoby zo zlatého a strieborného staniolu, do staniolu sa balil kockový cukor. V súčasnosti sa vianocny stromcek zdobí rôznymi sklenenými guľami, ozdobnými reťazami a čokoládovými figúrkami. V mnohých domácnostiach však ani dnes nechýbajú vianocne dekoracie z dreva, keramiky, textilu alebo drôtu.
Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými jablkami alebo guľami možno interpretovať rôzne. Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku prevzalo. Vianočný stromček sa však stavia aj na počesť príchodu Spasiteľa, ktorého so zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista ako Svetla sveta.
V katolíckych rodinách sú významným symbolom vianočných sviatkov scény betlehema s jasličkami, postavami Svätej rodiny, troch mudrcov, ktorí priniesli Ježiškovi dary, anjelov, pastierov, oviec a iných zvierat.
Tradícia stavania veľkých vianočných stromčekov na námestiach európskych miest sa rozšírila od 19. storočia. V Bratislave sa prvý takýto strom objavil v roku 1896 pred Mestským divadlom.



Prístupov 6869
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Záhradka v novembri
[ 14.11.2018] (príspevkov 1)
Eko Vianoce
[ 2.11.2018] (príspevkov 1)
Vianočný stromček
[ 23.10.2018] (príspevkov 1)
Jesenné dekorácie
[ 15.10.2018] (príspevkov 1)
Chatka
[ 10.10.2018] (príspevkov 1)
Altánok v záhrade
[ 13.9.2018] (príspevkov 0)
Zariadenie bytu
[ 29.8.2018] (príspevkov 0)
Jesenné práce v záhrade
[ 22.8.2018] (príspevkov 0)
Blížiaca sa jeseň
[ 16.8.2018] (príspevkov 0)