blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG ivko1507
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
ivko1507



Opravujeme nábytok - časť 1.
pridal ivko1507 26.12. 2018 o 15:41

Hneď na začiatku si povedzme, že sa nejedná o reštaurovanie starožitného nábytku či dekoračných predmetov(kvetináče plastové) do pôvodnej podoby. Takže ak očakávate návod na miešanie šelakovej politúry a opravu slonovinovej interzie, musíte ešte vyčkať. Ak však chcete vlastnými rukami zachrániť kus rodinnej histórie a urobiť z neho novú ozdobu chodby či obývačky, pokračujte ďalej.
 
Vyberáme
 
Vhodným kandidátom na jednoduché oživenie či obnovenie je každý nábytok z masívu, ktorý sa vám páči a ktorý môže byť v interiéri zaujímavým solitérom. Podmienkou je, aby bol nábytok zdravý. Zachrániť sa dajú aj kusy poškodené hmyzom či hnilobou. Je to však náročný proces, ktorý zvyčajne treba nechať na profesionálov.
 
Ak máte v domácnosti napr. starú vianočnú dekoráciu či starý kredenc, ktorý má zdravé drevo, nie je problém zachrániť ho a urobiť z neho opäť hviezdu. Zaujímavé kusy sa dajú nájsť aj v zberných dvoroch či pri kontajneroch na veľkoobjemový odpad.
 
Demontáž
 
Ak máme náš vysnený kus pripravený, nezačneme hneď odstrojovanie. Kus si najskôr nafotíme a urobíme si aj náčrt akoby sošky anjelov, aby sme vedeli aj niekoľko hodín či mesiacov po demontáži bezpečne identifikovať, kam patrí ktorý diel.
Odmontujeme všetky kovania, zložíme všetky dvierka, vyberieme všetky šuflíky, demontujeme sklenené tabule. Všetky diely si označíme, aby sme vedeli, čo kam patrí. Na šuflíky či sklenené tabule môžeme nalepiť kus pásky s číslom, menšie diely uložíme do sáčkov.
 
Čistenie
 
Bude závisieť od stavu vybraného kusa nábytku. Niektoré bude stačiť umyť, ale väčšinu bude treba obrúsiť. Môžete použiť aj chemický odstraňovač starých náterov (čo je v princípe veľmi nebezpečný proces), prípadne teplovzdušnú pištoľ alebo dekoračné sviečky a špachtľu (čo môže rýchlo a ľahko poškodiť nábytok), detaily a ukončenie aj tak zostanú ako úloha pre brúsny papier.
 
Finálnou fázu čistenia by vždy malo byť umytie roztokom mazľavého mydla. Predsa len, za desiatky rokov používania sa na povrch aj do dreva dostalo množstvo mastnoty, ktorá by nám robila oštaru pri nanášaní farieb.
 
Vyspravenie
 
Ak na nábytku nájdeme vyštiepený kus, prípadne vypadne kus starej vysprávky, použijeme na opravu glej, ktorým prilepíme odpadnutú časť. Dieru môžeme zatrieť tmelom na drevo, prípadne si z gleja a pilín vyrobiť vlastný glej a použiť ten. Samozrejme, po vytmelení musíme počkať na vyschnutie tmelu a opravené miesto prebrúsiť.



Prístupov 7066
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Dekorácie do bytu
[ 1.2.2019] (príspevkov 0)
Januárová záhradka - prvá časť
[ 24.1.2019] (príspevkov 0)
Opravujeme nábytok - časť 2.
[ 18.1.2019] (príspevkov 0)
Opravujeme nábytok - časť 1.
[ 26.12.2018] (príspevkov 0)
Drevo na zimu
[ 13.12.2018] (príspevkov 1)
NÁDHERNÁ ZIMNÁ OZDOBA VLASTNÝMI RUKAMI
[ 1.12.2018] (príspevkov 0)