blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDOVAŤ BLOG
Programátor
deadawp



WiFi termostat - Rozšírenie o manuálny režim - ESP8266
pridal deadawp 28.3. 2021 o 1:09



Projekt WiFi termostat pre mikrokontróler ESP8266 vznikol pôvodne ako obdoba izbového termostatu, ktorý sa riadi automaticky so svojimi dátami - t.j. cieľová teplota a hysteréza. Automatizované riadenie sa využije najmä počas jesenných, zimných a skorých jarných mesiacov. Avšak počas leta je termostat vypnutý manuálne. Nakoľko to existujúca webaplikácia neumožňovala a dokázala fungovať iba v automatickom režime, vytvoril som rozšírenie pôvodnej webaplikácie verzie termostatu zdarma s možnosťou navolenia režimu a navolenie výstupu. Zatiaľ v experimentálnej - testovacej verzii.

Aby boli nastavené dáta permanentne uložené, využívam softvérovo emulovanú EEPROM pamäť vo flash pamäti. V existujúcej implementácii sa do EEPROM ukladala hodnota pre nastavenú (cieľovú) teplotu a hysterézu. Stav výstupu sa generoval automaticky na základe automatického režimu. Pre manuálne ovládanie bolo nutné zabezpečiť uloženie hodnoty pre režim (Automatický / Manuálny) a stav výstupu, ktorý sa použije v manuálnom režime. Stav výstupu uloženého v EEPROM je možné zmeniť iba v manuálnom režime.

Pri automatickom režime sa stav tohto výstupu neberie do úvahy a ani sa neprepisuje, nakoľko by sa znížila životnosť EEPROM sektoru, respektíve celej flash pamäte. Ukladanie je tak efektívne z hľadiska maximálnej životnosti pamäte flash, ktorá umožňuje približne 10-tisíc prepisov. Hardvérová  EEPROM pamäť podporuje až 100-tisíc. Režim je zapísaný na offset 150 EEPROM pamäte, stav výstupu na offset 200. Celkovo je veľkosť softvérovo emulovanej EEPROM pamäte 512B.

Pre ovládanie režimu a stavu výstupu v manuálnom režime pribudlo do webaplikácie 4 podstránky (zap.html, vyp.html, manual.html, automat.html), ktoré dané funkcionality spustia ak ich používateľ otvorí (kliknutím na tlačidlo / manuálnym zapísaním do URL adresy prehliadača). Táto verzia je zatiaľ bez mDNS záznamu, využíva sa pripojenie na IP adresu WiFi termostatu.

WiFi termostat sa stal obľúbeným najmä kvôli ľahkej implementácii skompilovaného (.bin) programu do mikrokontroléru cez nástroj ESPTOOL, ktorým je možné zaviesť program do mikrokontroléru. Ľahké je aj ovládanie cez webové rozhranie, ktoré sa prispôsobí akémukoľvek zariadeniu. Rozhranie je prehľadné a dokážu ho pochopiť všetky vekové kategórie.

Ovládanie termostatu je pohodlné cez počítač, Smart TV, či smartfón.  Rovnako tak i prvotná konfigurácia termostatu je pohodlná, nakoľko WiFi Manager pre konfiguráciu domácej WiFi siete, kde chcete termostat pripojiť sa realizuje cez webové rozhranie a využíva Captive Portal, ktorý vie používateľa presmerovať priamo na konfiguračnú stránku.

Konfigurácia je jednoduchá, zobrazí všetky dostupné WiFi siete v dosahu vrátane % výkonu prijatého signálu, ktorý v reálnom čase webserver obnovuje. Tak je možné zistiť, ktorý prístupový bod v dosahu je pre najlepší pre WiFi termostat. Medzičasom sa ku mne ako autorovi projektu dostala aj spätná väzba od používateľov. Termostat je stabilný a používatelia dokázali nahradiť svoj pôvodný izbový termostat za WiFi variant s mikrokontrolérom ESP8266.

Väčšina termostatov využíva riadiace kontakty NO a COM pre ovládanie výstupu - kotla. Rovnako je to i v prípade tohto WiFi termostatu. Používatelia tak po odpojení starého termostatu pripojili iba káble do NO a COM svorkovnice elektromagnetického relé SRD-05VDC-SL-C a dokázali plne využívať funkciu termostatu bez iných zásahov.

Známe termostaty, ktoré boli používateľmi nahradené za WiFi / Ethernet termostat:

  • EMOS Thermo
  • SALUS 091FL
  • EBERLE 525
  • HONEYWELL CM27
  • TECH CS-296

Posledná verzia WiFi termostatu je 1.0.3e, ktorá rozširuje pôvodnú verziu 1.0.3 o možnosť experimentálneho manuálneho režimu na testovanie. Ďalšie úpravy webového rozhrania, pridanie nových funkcionalít neplánujem.

Vyskúšajte WiFi termostat na platforme ESP8266: https://martinius96.github.io/WiFi-termostat/

Github repozitár projektu: https://github.com/martinius96/WiFi-termostat

 



Prístupov 6320
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)
Solárne napájanie ESP32 - WiFi / LoRaWAN
[ 15.9.2023] (príspevkov 0)
BLE Beacon na ESP32 - vysielanie vlastný...
[ 22.8.2023] (príspevkov 0)