blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
3
SLEDUJETE BLOG
Programátor
deadawp



Vektorové obrázky do záverečných prác - Word
pridal deadawp 31.10. 2021 o 18:17



Nástroj Draw.io (po novom diagrams.net) umožňuje kreslenie blokových schém, vývojových diagramov, relačných vzťahov databáz... Výhodou programu je, že je šírený zdarma a je ho možné využívať priamo v prehliadači, alebo aj v offline verzii v operačnom systéme Windows / Linux / MacOS. Nástroj je veľmi obľúbený u študentov, vývojárov, programátorov.

Príklady mnou navrhnutých blokových schém v prostredí Draw.io


Práve študentom sa budem v tomto článku venovať, ktorí častokrát potrebujú vložiť blokovú schému, či vývojový diagram do zadaní a záverečných prác (bakalárska, diplomová...) podobne ako ja v poslednom akademickom roku :-). Aby bol obrázok dobre čitateľný v tlačenej verzii práce, je nutné aby bol do dokumentu vložený ako vektorový obrázok, alebo pixelový s vysokým rozlíšením. Po zakreslení diagramu v nástroji Draw.io ho je možné exportovať pre vektorovú grafiku vo formáte .SVG, rovnako tak i do pixelových formátov .PNG či .JPG. 

Problém nastáva pri vložení vektorového obrázku formátu .svg do dokumentu písaného vo Worde (testované na Office 2019 a pri operačnom systéme Windows 10 Education build 1809). V prípade programu Word sa po vložení obrázku nezobrazujú viacriadkové texty vložené do obrázku t.j. popisky, poznámky... Samotný Word hlási chybu, že Viewer nepodporuje SVG verzie 1.1 (Viewer does not support full SVG 1.1). V starších verziách Wordu sa neukáže ani obrázok, ani texty vložené do obrázku...

Riešením je exportovať obrázok z prostredia Draw.io vo formáte .pdf, pričom je možné cez funkciu Crop orezať prebytočné prostredie okolo obrázka. Zároveň je možné vložiť priehľadné pozadie (transparent) a zachovať aj kópiu pôvodného obrázku pre neskoršiu editáciu, či archiváciu. Exportovaný obrázok vo formáte .pdf je možné previesť do formátu .EMF, čo je vektorový formát používaný v prostredí Windows napr. pre tlač a plne ho podporuje aj Word, kde ho je možné bez problémov importovať a dosiahnuť tak požadovanú kvalitu blokovej schémy či diagramu.

CloudConvert
Existuje mnoho nástrojov, ktoré konverziu PDF-->EMF dokážu vytvoriť. Mne sa osvedčil on-line nástroj CloudConvert (https://cloudconvert.com/pdf-to-emf), ktorý umožňuje denne prekonvertovať 10 obrázkov bez registrácie používateľa. Registrácia je zdarma a ponúka neobmedzený počet konverzií denne. Vstupný súbor vo formáte .pdf vložíme a klikneme na Convert. Výstupom je vektorový obrázok, ktorý je možné stiahnuť a Importovať do Wordu.

Obrázok sa vo Worde vykreslí celý  je dobre čitateľný vrátane textov, popisov aj pri jeho zmenšení / roztiahnutí na celú šírku strany (bloku). Vloženie obrázku týmto spôsobom ocení školiteľ, konzultant práce, oponenti, i všetci čítajúci... (Aktuálny obrázok môže byť skresľujúci, nakoľko výrez obrázka v .pdf dokumente je v pixelovej grafike + komprimovaný na imgur)



Prístupov 9230
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)