blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG progamezippy
ČLÁNKY
VIDEÁ
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
ProGameZ.I.P.P.Y



MSI 990FXA-GD80
pridal ProGameZ.I.P.P.Y 11.6. 2011 o 8:57

AMD Bulldozer sa blíži a s ním aj skutočne nadupané základné dosky. Na chystaný top model od MSI sa pozrieme na pár fotografiách.

Čím ďalej, tým viac začíname mať pocit, že AMD má v rukáve nejaké to eso. Bulldozer sa stal „buzzword-om“ už pomerne dávno a to, čo o architektúre doposiaľ vieme, vyzerá na viacvláknové monštrum. Procesory budú mať až osem jadier, veľkú cache, nový radič pre pamäte do 1866MHz a v taktiež aj druhú generáciu podstatne lepšieho automatického pretaktovania TurboCore 2.0. No okrem čipov sa môžeme tešiť aj na luxusné základné dosky.

Nie je to tak dávno, čo nVidia oficiálne oznámila, že povolí SLI zapojenie svojich GeForce grafík aj na novej AMD platforme. Marketingové reči, ako že počúvli požiadavky používateľov, sú síce pekné, no za tým všetkým sa skrýva asi trocha iný zámer. Sám Tom Petersen z nVidie hovoril, že po dlhé roky bola jedinou voľbou pre najvýkonnejšie herné systémy platforma od Intel-u (počnúc Core 2 až po dnešný SandyBridge). Z tohto dôvodu poskytovala firma licencie pre spojazdnenie SLI len pre Intel čipsety a na AMD sa tak trocha „zabudlo“. Až doteraz. nVidia buď tuší alebo aj pozná výkon aký sa skrýva v novinkách pre socket AM3+ a samozrejme si nechce nechať ujsť záujem entuziastov.

Podobne vyzerajú aj plány popredných výrobcov základných dosiek, ktorí chystajú luxusne vybavené produkty aké boli doteraz iba pre Intel procesory. Vezmime si napríklad aj dnes pretriasané MSI – špičku ich ponuky tvoria modely s označením GD80, či už na predošlom sockete LGA1156, alebo aj na 1155. U AMD sa skončilo „iba“ na GD70. K tomu úplnému high-end-u trocha chýbalo. Tou trochou bude MSI 990FXA-GD80:

Táto kráska ponesie dizajnový odkaz svojich predchodcov – teda čierna doska plošných spojov, kombinácia modrých a čiernych komponentov a tie najlepšie súčiastky, aké MSI momentálne osadzuje na svoj hardvér. Z grafických kariet sa tu dostali napríklad SFC cievky, tantalové kondenzátory DrMOS tranzistory poznáme už z predošlých dosiek. To všetko pod menovkou Military Class II. Nikdy som nebol fanúšikom takýchto „extra super“ marketingových názvov, ale budiž, súčiastky sú tam a to sa počíta.

 

Na „výkladnej skrini“ výrobcu základných dosiek nesmú samozrejme chýbať  nejaké tie indikačné LED diódy (pri slotoch na RAM moduly) a diagnostické osemsegmetovky, ktoré pomôžu pri odhaľovaní príčin problémov, napríklad pri pretaktovaní.

Keď už sme pri taktovaní – MSI aj tu bude mať svoj OC Genie systém automatického taktovania, ktorý sa mi už pri viacerých modeloch osvedčil ako celkom slušná pomôcka pre nováčikov. Stačí vypnúť stroj, stlačiť tlačidlo, zapnúť a je pretaktované. Doska bude vedieť aj odomykať jadrá, či sa tak bude diať aj u Bulldozer zatiaľ nie je jasné, ale u Phenom II a Athlon II to nebude problém (áno, budú kompatibilné s novým socketom).

Šestica S-ATA III 6Gbps portov samozrejme patrí južnému mostíku AMD 950, očakávať môžeme tradičnú plejádu RAID režimov 0, 1, 0+1 a 5. Modrý konektor naľavo od bielych S-ATA patrí USB 3.0 radiču – vďaka nemu môžete mať nové rozhranie aj na prednom paneli skrinky.

8-kanálové audio je už dnes samozrejmosťou takmer každej základnej dosky, MSI prihodí navyše trocha THX, aj keď sa obávam že pôjde len o nejaký ten kvalitnejší Realtek čipset so softvérovou podporou technológií cez ovládače.

Zadný panel poteší majiteľov PS2 periférií (koľko že vás je?) a taktiež notorických špekulantov – viď mikrospínač na vymazanie nastavení BIOS-u (alebo už asi UEFI). Nájdeme aj dva kombinované napájané eS-ATA + USB 2.0 porty a samozrejme dva USB 3.0

Nesmieme zabudnúť spomenúť ani možnosti multiGPU – tu je k dispozícií štvorica PCIe x16 slotov pre 3-way SLI alebo 4-way CrossfireX. Rozloženie liniek pre sloty zrejme v konfigurácii x16 + x16 pre SLI/Crossfire dvoch kariet, x16 + x8 + x8 pre tri karty a x8 + x8 + x8 + x8 pre štvoricu Radeonov.

Máme sa na čo tešiť, ponuka už teraz začína vyzerať skvele. Uvidíme čím sa pochvália ostatní výrobcovia a v neposlednom rade samotný Bulldozer, alias AMD FX.



Prístupov 4180
Kvalita článku
(98%) hlasov 5

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Most beautiful PC.3 + ps3,xbox360
[ 6.9.2013] (príspevkov 2)
Most beautiful PC .2
[ 11.12.2011] (príspevkov 3)
GRAND THEFT AUTO
[ 11.11.2011] (príspevkov 24)
MAFIA 2 : FUCK
[ 3.11.2011] (príspevkov 22)
Príbehy
[ 8.8.2011] (príspevkov 7)
Herné klenoty 2.
[ 8.8.2011] (príspevkov 15)
Herné klenoty
[ 3.8.2011] (príspevkov 12)
Duke Nukem Forever Gameplay
[ 11.6.2011] (príspevkov 0)
Štefan Lukáč
[ 11.6.2011] (príspevkov 1)
Prehľad cien - 20. týždeň
[ 11.6.2011] (príspevkov 3)