blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG hnisavec
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
Hnisavec



Projekt o(j)eb Kickstarter
pridal Hnisavec 23.11. 2012 o 12:48



Určite všetci poznáme groundfounding projekt stránku Kickstarter. Princíp je veľmi jednoduchý, nádejný tvorca, tvorcovia vám predstavia svoj vysnený projekt a vy im za to dáte vopred svoje peniaze.

 

Kupujete doslova mačku vo vreci alebo kľudne i nič. Kickstarter totiž nedáva žiadne záruky, že musí projekt vyjsť, kedy má vyjsť ani nemá žiadne páky nato, aby tvorca po nevytvorení hry vrátil bežným ľuďom peniaze.

 

Akonáhle dosiahne minimálnu čiastku, ktorú si určil môže búchať šampanské, po odčítaní 15% (btw. okolo 10% ide paypalu, Kickstarter si teda berie len 5%) má peniažky na svojom účte. A to dokonca bezpracne.

 

Aby bolo jasné, som presvedčený, že Kickstarter je geniálny projekt pre mladých vývojarov, ktorí nemajú financia ani potrebné kontakty na svoje nápady! 

 

Akonáhle sa stal ale tento projekt neuveriteľne sprofanovaný medzi bežnou verejnosťou bolo nevyhnuteľné, že sa sem nahrnú rovnaké hyeny aké sa pohybujú v EA, Activision a iných nenažraných molochoch cucajúcich prachy z bežného hráča. Samozrejme na Kickstarteri sú to menší "Underwasseramani", ale i tak sú.

 

Pojať celkový počet falošných projektov je ťažko, určite je ich dvojciferné percento, pozrime sa ale na jeden exemplárny, ktorý bežnému hráčovi bez potrebných znalostí môže prísť úplne košér.

 

Wasteland 2 - Brian Fargo (vyzbieraná suma cca 3 milióny dolárov)

 

Staručký Wasteland bolo absolútne hardcore RPG, ktoré veľa ludí pozná, ale veľmi málo ju hralo a ešte menej dokázalo dohrať dokonca. Na nostalgickú nôtu a nedostatok hardcore PC RPG teda cielene udrel i Brian Fargo, zakladateľ snáď najkultovejšieho štúdia Interplay.

 

Pokiaľ pýta peniaze mladý tvorca, či starší, ktorý ma normálnu prácu a nemá peniaze je to v poriadku. Pokiaľ na ulici žobre otrhaný bedár, vojnový veterán bez nohy je to úplne v poriadku. Ak tam vylezie riaditeľ banky s platom 20tisíc eur a natrčí ruku je to humus. Brian Fargo je ten bankár.

 

Brian Fargo by si v pohode mohol sám zaplatiť i 100 Wastelandov, ale i tak sa rozhodol vyžobrať peniaze od ľudí, ktorí sú oproti nemu spodina,

 

Brian Fargo pochádza z rodiny, ktorá založila American Express a bankového giganta Wells Fargo, čo je 23.najbohatšia firma USA. Wells Fargo má v USA 9000 pobočiek a 270 000 zamestnancov a majetok niekoľko miliárd dolárov.

 

Samotný Fargo osobne založil hernú firmu Interplay, ktorá 13 rokov stále rástla, v dobe najväčších úspechov mala cez 600 zamestnancov a skupovala iné herné firmy.

 

Ešte stále si myslíte, že takýto človek by mal dostať dopredu vaše peniaze? Že bol k Vám úprimný? Darovali by ste svoje peniaze EA alebo Activisionu na nové Call of Duty? Lebo ja tam veľa rozdielov nevidím.

 

Nabudúce keď budete klikať na váš paypal, skúste si zistiť niečo viac, nenechajte sa zaslepiť sladkými rečičkami, nostalgiou.....vaše peniaze mohli ísť radšej nejakému mladému šikovnému géniovi, ktorý nemá iné možnosti ako zohnať potrebné financie.

 

 

 

 

 



Prístupov 4940
Kvalita článku
(51%) hlasov 10

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Prečo neveriť Digital Foundry?
[ 25.8.2013] (príspevkov 7)
Curiosity
[ 27.5.2013] (príspevkov 1)
Xbox HTC One Hovno
[ 22.5.2013] (príspevkov 1)
Prdel z lekvára
[ 2.5.2013] (príspevkov 4)
Cenzúra
[ 21.3.2013] (príspevkov 13)
10 dôvodov, prečo nehrať hry!
[ 14.3.2013] (príspevkov 18)
ASSASSins *1 (18+)
[ 2.1.2013] (príspevkov 1)
Nič
[ 2.1.2013] (príspevkov 4)
Best of 2012: 1* Top herné faily 2012
[ 30.12.2012] (príspevkov 19)
Dredd 3D (recenzia)
[ 28.12.2012] (príspevkov 1)