blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG deadawp
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDOVAŤ BLOG
Programátor
deadawp



Výroba DPS - AISLER - RFID DOMINATOR
pridal deadawp 18.6. 2021 o 13:42



V posledných dňoch som hľadal vhodnú alternatívu k firme JLCPCB pre lacnú výrobu dosiek plošných spojov v Európe. Podmienkou pre strojovú výrobu DPS bola podpora obojstranných DPS s prekovmi, ktoré sa používajú pri DPS návrhu pre môj projekt RFID DOMINATOR, ktorý bol na tomto blogu už niekoľko-krát spomínaný.

Pripomenieme si teda DPS v skratke.... Rozmery DPS sú 100x105mm, pričom je doska obojstranná s prekovmi. Táto verzia RFID Dominatora je vývojárska, ktorá počíta s hotovými modulmi (najmä) mikrokontróler, ktorý tvorí samostatné Arduino, nie samostatný AtMega čip. Tento DPS návrh je iba pre vývojárku verziu, nakoľko plná verzia bude obsahovať samostatný čip AtMega328P v prvedení SMD, prípadne DIP.

Na DPS sú osadené komponenty:

  • Riadiaci mikrokontróler Arduino Nano
  • RFID čítačka NXP RC522 (13,56 MHz)
  • LCD znakový displej 20x4 s I2C prevodníkom
  • 2x LED diódy
  • 4x rezistory
  • Buzzer

Vyskúšal som porovnanie nástrojom PCBShopper, ktorý umožňuje vložiť základné údaje o DPS s výpočtom približnej ceny u výrobcov DPS. V tesnom závese za čínskymi a indickými firmami sa umiestnila jediná európska firma z Nemecka - AISLER. Ostatné európske firmy sa umiestnili až hlboko na nižších priečkach s niekoľko-násobne vyššou cenou za výrobu DPS.

AISLER ponúka výrobu DPS v prijateľnej cenovej rovine s poštovným zdarma, ak nevyžadujete expresné doručenie s trackovaním zásielky cez UPS. Po nahratí GERBER .zip archívu s návrhom DPS mi webové rozhranie firmy AISLER vizualizovalo jednotlivé vrstvy DPS, možnosť filtrovania a zobrazenia dier s popisom priechodnosti (obsahuje / neobsahuje prekov, maska, vrstvy, atď...).

Súčasťou vizualizovaného návrhu bola aj cenová ponuka na výrobu. AISLER ponúka výrobu minimálne 3 kusov DPS.  V mojom prípade bola cena 19,23€ bez DPH. K výslednej cene je pripočítané DPH 19%. Pri objednaní je nutné vyplniť doručovaciu a fakturačnú adresu s možnosťou zvoliť si rôzne doplnkové služby:

  • priorita (povinné) - kratší / dlhší čas zaradenia do výroby - štandard 8 dní, priorita 2 dni
  • šablóna pre osadenie súčastok
  • súčiastky na osadenie k PCB
  • možnosť osadenia súčiastok
  • doručenie poštovou spoločnosťou UPS (Štandard / Express shipping), tracking zásielky
  • v prípade výroby iných DPS možnosť pridať do rovnakého balíka

Referencie firmy AISLER na Facebooku aj na Google sú v poslednom čase rôzne, skôr negatívne. Aj z toho dôvodu som sa rozhodol túto službu využiť, aby som mohol potvrdiť / dementovať recenzie iných používateľov. Väčšina používateľov sa sťažuje na chyby pri výrobe, najčastejšie neoddelené cesty na DPS, či na nevyvŕtané otvory.


Objednávka bola vytvorená 2. Júna 2021 o 20:30. Na základe nízkej priority a zaradenia DPS do výroby do 8 pracovných dní som mal 4 dni na možnosť nahratia Last-Minute change, t.j. novú revíziu projektu v prípade zistenia akejkoľvek chyby v existujúcom návrhu. Objednávku som uhradil cez PayPal, s DPH bola finálna cena za 3 DPS s nízkou prioritou zaradenia do výroby (do 8 pracovných dní) 22,88€.

Do výroby bol DPS návrh zaradený 7. Júna 2021 o 6:07 potvrdzujúcim automatizovaným e-mailom, pričom sa skrátil predpokladaný čas odoslania objednávky zo 16. Júna na 15. Júna. Objednávka bola odoslaná nakoniec 16. Júna a prišiel potvrdzovací e-mail s informáciou, že DPS budú dodané do cca 5 pracovných dní. Kartónová obálka prišla 18. Júna do schránky.

DPS vyzerá dobre, otvory sú vytvorené správne, sú prekovené, súčiastky po osadení sedia, našiel som pár ochýlok napríklad v otvoroch pre uchytenie RFID čítačky dištančnými stĺpikmi, avšak tento rozdiel vznikol mojim "približným" meraním otvorov, nakoľko som footprint čítačky RFID RC522 nenašiel. Čítačka môže byť vyvedená aj zo zadnej strany DPS za predpokladu, že bude otočená opačne, na funkčnosť to však vplyv nemá.



O funkčnosti projektu RFID DOMINATOR sa môžete dočítať na jeho stránke: 
https://martinius96.github.io/Airsoft-DOMINATOR-RFID/



Prístupov 7148
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Oplatí sa teplovodivá pasta z Aliexpress...
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
Recenzia 3D podznačky BEZ KOMPRESE
[ 4.4.2024] (príspevkov 0)
GTA IV fix spustenia na Windowse 10 N
[ 24.3.2024] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR licencia na predaj
[ 4.1.2024] (príspevkov 0)
ATtiny85 Digispark - programovanie, použ...
[ 28.12.2023] (príspevkov 0)
Prečo by som si už nekúpil ESPD-35 2.0 /...
[ 26.12.2023] (príspevkov 0)
ATtiny85 - programovanie Arduino as ISP
[ 19.12.2023] (príspevkov 0)
MasterTherm - webscraper ESP32
[ 25.11.2023] (príspevkov 0)
RFID DOMINATOR 2.0 - rozdiely s 1.0
[ 15.11.2023] (príspevkov 0)
Rozšírená realita (AR) - IoT dashboard
[ 29.10.2023] (príspevkov 0)