blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG yeargamer
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
yeargamer



Krajiny ktoré by som chcel navštíviť
pridal yeargamer 6.1. 2010 o 18:06



Amerika

 

Amerika je súhrnné označenie pre kontinenty Severná Amerika a Južná Amerika, ktoré sú prepojené úzkym pruhom zeme, ktorý sa často označuje ako Stredná Amerika. Amerika leží medzi Tichým oceánom na západe a Atlantickým oceánom na východe. Je to jeden zo svetadielov. Krištof Kolumbus síce Ameriku objavil, no je pomenovaná po objaviteľovi Amerigovi Vespucim, ktorý preskúmal veľkú časť jej pobrežia.

Amerika zaberá 8,3% celkového povrchu Zeme, 28,4% súše a žije tu 14% obyvateľstva Zeme.

 

 

New York

 

Je najväčšie mesto v Spojených štátoch. Mesto New York je ekonomicky najvýznamnejším a zároveň najľudnatejším mestom v USA.

 

Rozkladá sa na východe krajiny v južnom cípe pri ústí rieky Hudson do Atlantického oceánu. Nachádza sa v strede megalopolisu Boswash, 350 km od Bostonu a 353 km od Washingtonu, D.C. Vlastné mesto pozostáva z piatich častí: najstarší Manhattan, ďalej Bronx, Brooklyn, Queens a Staten Island. Z nich iba Bronx je spojený s pevninou, ostatné obvody ležia na ostrovoch. Rozkladá sa na rozlohe 1214 km² a žije v ňom 8 108 040 obyvateľov (2005), v celej metropolitnej oblasti 18,7 miliónov. Mesto je hospodárskou metropolou Spojených štátov a centrom svetového obchodu. Samé má ročný hrubý domáci produkt okolo 500 miliárd USD, čo by z neho pri pomyselnom porovnaní so štátmi sveta činilo šestnástu najväčšiu ekonomiku planéty. Sídli tu mnoho medzinárodných organizácií, vrátane OSN. New York je tiež známy ako mesto mrakodrapov, aj keď dnes sa tu nenachádza toľko mrakodrapov ako napríklad v Ázii.

 

Na rozdiel od väčšiny amerických miest nie je v New Yorku prevažujúcim druhom dopravy automobilová, ale verejná doprava. Veľká (na americké pomery) časť obyvateľov nemá vlastné auto. V mestskej hromadnej doprave prevažuje metro, ktoré doplňujú stovky liniek autobusov a vlakov.

 

New York vždy charakterizovali klasické žlté taxíky, rýchly životný štýl, kiná na ulici Broadway a v ostatnom čase aj tzv. taviaci kotol, čo znamená, že mesto je plné rôznych kultúr, ktoré sa navzájom asimilujú a vytvárajú tak kultúru novú, americkú. V New Yorku žije mnoho Číňanov a Portoričanov, ktorí se sem sťahujú za prácou. Známy je aj termín Bronx ako charakteristika typickej černošskej štvrti.

 Panoráma mesta New York pri pohľade na juh z vyhliadkovej plošiny mrakodrapu GE Building, patriaceho do komplexu Rockefeller Center

 

 

 

Japonsko

 

Japonsko je štát ležiaci na východnom okraji ázijského kontinentu, na východ od Číny a Kórey. Rozkladá sa na severe Ochotského mora po Východočínske more na juhu. Skladá sa z viac ako 3000 ostrovov, z ktorých najväčšie sú (od severu k juhu) Hokkaidó, Honšú, Šikoku  a Kjúšu. Väčšina japonských ostrovov je hornatých, a mnoho z nich je vulkanických. Najvyšším vrchom je vrch Fudži.

Japonsko má veľmi vysoké HDP na obyvateľa a je jednou z vedúcich priemyselných veľmocí. Je unitárnou konštitučnou monarchiou s cisárom a voleným parlamentom, jednou z najstarších legislatív v Ázii. Napriek členitému povrchu je jednou z krajín s najvyšším počtom obyvateľov a najvyššou hustotou obyvateľstva. Jeho hlavné mesto Tokio s vyše 30 miliónmi obyvateľov je jednou z najväčších veľkomestských oblastí na svete.

Počas svojich dejín prevzalo Japonsko od 7. a 8. storočia veľa zvykov a inštitúcií od Číny. Od 12. do polovice 19. storočia bolo feudálnou krajinou, vedenou klanmi bojovníkov. Po procese obnove Meidži v roku 1868 prevzalo veľa európskych a amerických zvykov a inštitúcií. Jeho dnešná kultúra je zmesou týchto vplyvov a tradičnej japonskej kultúry.

Názov Japonska v kandži sa často prekladá ako „Krajina vychádzajúceho slnka“ a pochádza z polohy krajiny na východnom pobreží Ázie.

 

 

 

Zaujímavosti

  • Telefónne búdky sú skoro všade. Ak je potrebné volať z Japonska na Slovensko je treba použiť sivé búdky "International". Telefonovanie z búdok je oveľa lacnejšie, než volanie z hotelu.
  • Na každej väčšej ulici vo veľkých mestách je automat s nápojmi- Cocacolu tam nemajú, ale zelený nesladený čaj, alebo minerálnu vodu nájdete celkom naisto. Dokonca aj cocacola vyrába zelený čaj.
  • Plastické modely jedál vo výkladných skriniach reštaurácií sú veľmi užitočné pre turistov, ktorí nepoznajú ich názvy. Na objednanie stačí len ukázať na vybraný model jedla.
  • Suši je tu omnoho lacnejšie. Zaujímavým miestom sú takzvané "suši pohyblivé pásy". Sú najlacnejším miestom kde je možné vychutnať si toto lahodné jedlo. Ľudia tam sedia pri bare, na ktorom na pohybuje pás s tanierami. Platí sa za počet odobratých tanierov.
  • Sprepitné sa v Japonsku nedáva. Platí sa pri odchode pri pokladni.
  • Zvyčajná otváracia doba je od 10:00 do 19:00. Niektoré majú zatvorené počas týždňa, ale otvorené počas soboty alebo nedele. Banky bývajú otvorené od pondelka do piatku v dobe od 9:00 do 15:00. Pošty zvyknú otvárať od 9:00 do 17:00 (v sobotu do 12:00). Samozrejme sa tu nachádzajú aj non-stop obchody.
  • Od úradníkov a obchodníkov sa vyžaduje striktné dodržiavanie etikety obliekania. Muži nosia tmavé obleky a ženy sa ukazujú v konzervatívnych kostýmoch.
  • Kreditné karty nie sú akceptované všade. Hlavne v malých obchodoch a reštauráciach je platené hotovosťou. Odporúča sa mať pri sebe dostatok hotovosti, pretože bankomaty a zahraničné karty sa nie vždy pohodnú. Najspoľahlivejšie sú karty Visa a MasterCard.
  • Voda z kohútika býva väčšinou pitná, ale je dosť chlorovaná. Lepšia je minerálna voda z fľašiek.
  • Elektrické napätie je 100 V a 50 Hz (na východe) a 60 Hz (na západe).
  • Najlepší čas na návštevu Japonska je od októbra do decembra.
  • Využívanie taxi nie je vždy najjednoduchšie vďaka tomu, že vodiči nie vždy vedia po anglicky. V Japonsku sa jazdí vľavo, preto sa aj nasadá zľava. Vodič vám automaticky otvorí dvere. Taxíky sú tu drahšie.
  • Pri odlete z Japonska na Slovensko je dobré prísť na letisko 2 hodiny pred odletom kvôli odbaveniu.

 

 

 

DUBAI

 

Dubaj je mesto patriace do federácie siedmich Arabských emirátov. Má 1,6 mil. obyvateľov (2007). Sídlom panovníka (hlavný mestom) je Abú Zabí.

Emirát Dubaj  je emirát na Arabskom polostrove, na pobreží Perzského zálivu. Leží na okraji Arabskej púšte, ktorá siaha od Jemenu až po Irak. V okolí sa nenachádzajú žiadne rieky, hoci mnohí za rieku považujú Dubai Creek, ide však iba o zátoku v rámci Perzského zálivu. Na východnom brehu Dubai Creek-u sa nachádza štvrť Deira, na západnom brehu Burj Dubai, na juhu leží štvrť Al-Aweer. Písomné dokumenty potvrdzujú existenciu mesta najmenej 150 rokov pred formovaním samotných UAE. Dubai sa podieľa politicky, vojensky aj ekonomicky spolu s ďalšími 6 emirátmi, na riadení štátu , aj keď každý z emirátov má aj vlastné zákony.Dubaj samotný má iba 15 kilometrov pláži.

 

 



Prístupov 9117
Kvalita článku
(100%) hlasov 2

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Ospravedlnenie
[ 19.11.2011] (príspevkov 14)
10 krajín ktoré sa oplatí navštíviť
[ 19.8.2011] (príspevkov 22)
Najvýznamnejší ľudia sveta
[ 4.8.2011] (príspevkov 17)
Najväčšie katastrofy sveta
[ 1.6.2011] (príspevkov 9)
Atentáty v USA
[ 6.8.2010] (príspevkov 8)
Logitech G27
[ 2.6.2010] (príspevkov 4)
Fallout zbierka
[ 4.2.2010] (príspevkov 1)
StarCraft 2 podložky
[ 25.1.2010] (príspevkov 2)
Hlavy štátu
[ 23.1.2010] (príspevkov 3)