blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG firestarter
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Just play
*FirestarteR*



ZOTAC GeForce GTX 560 OC
pridal *FirestarteR* 27.5. 2011 o 13:54

ZOTAC GeForce GTX 560 OC

Ďalšia novinka NVIDIE prichádza do vôd strednej triedy. Má šancu tu spôsobiť zaslúžený rozruch, alebo nám len zbytočne zamotá hlavu?



Výrobcovia grafických kariet sa s nami nikdy nemaznali a asi sa ani maznať nebudú. Ich posadnutosť neustálou obmenou svojho portfólia dokáže prekvapiť nejedného hráča počítačových hier, ktorý sa tak môže veľmi rýchlo stratiť v množstve nových modelov. Ich jedinou záchranou sa stávajú neoblomní recenzenti, ochotní sa popasovať s každou novou grafickou kartou.

GTX 560 bez Ti?

V marcovom vydaní nášho magazínu sme vám predstavili grafickú kartu GeForce GTX 560 Ti, pri ktorej sme si so slzou v oku zaspomínali na staré zlaté časy, keď sa značenie Ti objavilo pri dnes už legendárnych modeloch GeForce 2 / 3 / 4. Po modeli GTX 560 Ti prišiel mierne pomalší zástupca nižšej strednej triedy so značením GTX 550 Ti a keďže sa NVIDII zdal výkonnostný rozdiel medzi týmito dvoma kartami pomerne veľký, tak sa rozhodla uviesť na trh model GeForce GTX 560 (tentoraz už bez prídavku Ti). Cenový rozdiel medzi týmito kartami je približne 30 Eur a tak nás zaujímalo, či sa v tomto prípade oplatí ušetriť.



Kam patrí?

Odosobnime sa teraz od podivných značení obidvoch výrobcov (AMD má na rováši premenovanie HD 5700 na 6700) a povedzme si, čo je vlastne zač tá GeForce GTX 560. NVIDIA ju sama charakterizuje ako cenovo výhodné riešenie pre hranie vo Full HD rozlíšení. Tou cenovou výhodnosťou sa rozumie magická hranica 199 USD, čo v našich končinách znamená cenu začínajúcu na hodnote 170 Eur s DPH. V našich končinách sa priemerná cena týchto kariet pohybuje okolo 180 Eur, avšak nie je problém naraziť na mierne drahšie, či lacnejšie kúsky. Cena GTX 560 Ti začína okolo hranice 200 Eur, pričom za túto štartovaciu cenu sa dajú taktiež zohnať pomerne solídne verzie s upraveným PCB a vynikajúcim chladením. Nižší model GTX 550 Ti štartuje na hranici 120 Eur s DPH, avšak väčšina zaujímavých verzií stojí o 10 Eur viac.



GF114

Srdcom kariet GeForce GTX 560 je rovnaké GPU, aké nájdeme aj pri verziách s označením „Ti“ – NVIDIA GF114. Ten hlavný rozdiel je v počte aktívnych Stream procesorov (CUDA cores), ktorý nám klesol z 384 na 336. V porovnaní so 192 pri GTX 550 Ti sa však jedná o pomerne malú zmenu, ktorá dáva predpoklady k solídnemu výkonu. Najzaujímavejšie je ale porovnanie s dnes už hádam aj legendárnou GeForce GTX 460, ktorá NVIDII napravila pošramotené meno a vlastne prvý krát ukázala, že architektúra Fermi je aj napriek kritickým ohlasom vhodná pre čistokrvných hráčov počítačových hier.



Ak sa pozriete do tabuľky (je tu niekde nablízku), tak vám bude hneď jasné, ktorá bije – rovnaký počet Stream procesorov, rovnaký počet ROP jednotiek, textúrovacích jednotiek a 256-bit široká zbernica. Okrem miernych úprav jadra to tak sú vlastne len pracovné frekvencie, ktoré majú vplyv na celkový výkon. NVIDIA tu nad výrobcami nedrží žiadnu kontrolu a skôr by sa dalo povedať, že ich sama nabáda k tomu, aby na trh uvádzali rôzne OC edície. Tie najlacnejšie modely (základné verzie) budú mať jadro na frekvencii 810 MHz (GTX 460 má 675), avšak výnimkou nebudú ani modely s vysokou frekvenciou 950 MHz. To už sú solídne hodnoty, na ktoré sa pôvodná GeForce GTX 460 nedostávala práve jednoducho.



ZOTAC GeForce GTX 560 OC

Referenčná verzia od NVIDIE je dizajnovo prakticky zhodná s prednedávnom uvedenými modelmi GTX 560 Ti a GTX 550 Ti. Spoločnosť ZOTAC sa však rovnako ako aj väčšina iných výrobcov rozhodla vsadiť na vlastný dizajn. Základná verzia je rozmerovo prakticky zhodná s nižším modelom GeForce GTX 550 Ti, nami testovaná OC edícia má odlišné PCB a aj rozdielne obrazové výstupy. Referenčná GTX 560 má dva DVI a jeden mini HDMI výstup, čo je totožné s OC verziou od ZOTAC. Oproti tomu základná verzia od ZOTAC má dva DVI konektory, jeden klasický HDMI a jeden DisplayPort, čo je síce pomerne podivné, avšak výrobca sa tu rozhodol uprednostniť chladenie pred množstvom obrazových výstupov.



Klasická verzia ZOTAC karty má totiž menšiu plochu pre vyfukovanie teplého vzduchu, čo by sa mohlo nepriaznivo prejaviť v prípade vyšších pracovných frekvencií. OC verzia je založená na chladiči pozostávajúcom z medených Heat-pipe trubíc, ktoré sú následne spojené s pasívnou časťou, ktorú ofukuje ventilátor. ZOTAC tu siahol sebe typických farbách – čiernej a žltej, pričom výsledok nie je vôbec zlý. Nami testovaná OC verzia karty sa pýšila mierne zvýšenými pracovnými frekvenciami – pre jadro to bolo 860 MHz, pre Stream procesory 1720 MHz, pamäť však ostala na svojej štandardnej hodnote 4008 MHz.



Spotreba nášho systému bola pri bež nej práci približne 170 W, čo je prakticky zhodné s modelmi GeForce GTX 460 a 560 Ti. Pri hraní náročných hier vystúpila spotreba nad 360 W, na čom mali negatívnu zásluhu práve vyššie pracovné frekvencie. Nie je to však žiadna kritická hodnota, ktorá by sa odrazila na vašej peňaženke. Rovnako teploty sa pohybovali na rozumnej hladine – 38 °C pri bežnej práci a 67 °C pri hraní hier je výsledok viac než len dobrý. Samozrejme sme sa nemohli uspokojiť len so základnými frekvenciami a pustili sme sa do pretaktovania. Krátkodobé maximum tejto karty bolo veľmi solídnych 960 MHz pri jadre, avšak pre maximálne stabilné fungovanie aj pri dlhodobej záťaži sme nakoniec skončili na hodnote 930 MHz pre jadro, 1860 MHz pre Stream procesory a 4620 MHz pre pamäte.



Výkon

GeForce GTX 560 je po stránke výkonu veľmi zaujímavou kartou. Vo svojej najzákladnejšej verzii je zaujímavý hlavne kvôli príjemnej cene, pričom zároveň ponúka veľmi dobré možnosti pretaktovania. Prakticky každá jedna karta sa po tomto „dopingu“ dokáže vyrovnať o niečo drahšej GTX 560 Ti, čo určite poteší šporovlivých užívateľov. Z konkurenčnej ponuky za kartou zaostáva Radeon HD 6850, vyšší model HD 6870 je už vyrovnanou konkurenciou nielen čo sa týka výkonu, ale aj ceny. Jedná sa však o technologicky starší model, ktorého jedinou výhodou je vlastne len podpora Eyefinity.



Túto technológiou však v prípade tejto karty využijete len na prácu, keďže samotná karta sa pri nových hrách rýchlo zadýcha už pri jednom monitore a nedáva teda predpoklady na plynulé hranie na trojici monitorov. Nami testovaná karta od spoločnosti ZOTAC sa síce nezaraďuje k tým najlacnejším modelom, avšak pri stále veľmi dobrej cene 185 Eur s DPH ponúka vyššie pracovné frekvencie, dobrý OC potenciál a príjemný bonus v podobe plnej verzie hry Assasins Creed: Brotherhood. Svoje miesto na trhu si určite nájde aj napriek tomu, že tak trochu kanibalizuje na vyššej GeForce GTX 560 Ti.



Prístupov 3141
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
ZOTAC GeForce GTX 560 OC
[ 27.5.2011] (príspevkov 0)
Need For Speed : začiatky
[ 26.5.2011] (príspevkov 0)