blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG starcraft2
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
R1A1M1P1A1G1E



Starcraft Terranská história
pridal R1A1M1P1A1G1E 8.10. 2011 o 12:45



 

 

Úpadok Západnej civilizácie 

 

Hoci technológia a svetová kultúra sa v dvadsiatom storočí rýchlo rozvíjali, ich pokroky blednú v porovnaní so zdanlivo ľahkomyseľným skoky, ktoré nasledovali. koncom dvadsiateho prvého storočia bolo ľudstvo svedkom prudkých a bezpříkladných zmien sveta. radikálne nové technológia sa vynárali neuveriteľnou rýchlosťou a ponúkali lepší prístup k vyspelým počítačom a informačným databázam i tým nejnuznějším národom na Zemi. ako následok odstránenie komunizmu z východných krajín začali byť hojne dostupné jadrovej zbrane. Medzinárodná mocenská štruktúra, kedysi definovaná predovšetkým akumuláciou kapitálu a vojenskú prevahou, bola rozprášená, keď sa národy tretieho sveta postavili ekonomickej a vojenskej moci svetových superveľmocí. Pretože manipulatívna vedy ako kybernetika, klonovanie a génové inžinierstvo neustále viac prenikali medzi verejnosť, militantné humanisti a fundamentalistické náboženské skupiny napadli práva súkromných korporácií, ktoré mali zisky z genetických experimentov. Veľa ľudí bola posilnená kybernetickými implantáty, zatiaľ čo iní začali vykazovať drobné fyzické mutácie siahajúce od zosilnených zmyslov po vyspelú telepatiu. Tieto dramatické zmeny v genóme ľudstva vyvolávali všeobecnú paniku medzi mnohými fundamentalistických humanistickými frakciami.Technológia sa naďalej vyvíjali a rozširovali a počet obyvateľov závratne rástol. ku konci dvadsiateho storočia bolo na zemi šesť miliárd ľudí. Za tri storočia svetová populácia vzrástla na odhadovaných dvadsaťtri miliárd. Znečistenie a nedostatok prírodných zdrojov a dostupných palív len prilial olej do ohňa, keď svetoví vodcovia hľadali spôsob, ako zaraziť rast počtu obyvateľov. všeobecným mienkou bolo, že sa svet rúti do nevyhnutnej záhuby, ako sa po zemeguli šírilo preľudnenia a genetické zmeny. Medzitým, s celosvetovým rastom napätia v oblasti kapitalizácie kybernetiky a genetických zmien, sa mnohé základné ekonomické systémy vnútorne zrútili. odohrali sa strašné akty terorizmu a násilia medzi súkromným sektorom a humanistickými frakciami, čo viedlo k zosilneným policajným akciám po celom svete. nezodpovedné mediálne rozvírenie týchto brutálnych policajných akcií prehĺbilo už tak zúrivý občiansky chaos v mnohých väčších krajinách. Nakoniec sa vratká rovnováha svetových síl zrútila a vypuklo celosvetové Pandemonium.

 

 

Nový rád 

 

Dvadsiateho druhého novembra 2229 bola založená Liga spojených síl (UPL - United Powers League). UPL sa mala stať konečným vtelením vízia zjednoteného ľudstva zastávanej teraz už zaniknuté Spojenými národmi. tento nový poriadok zahŕňal a ovládal takmer deväťdesiat tri percent pozemskej populácie, ne-dokázal vniesť poriadok len do niekoľkých nestabilných juhoamerických štátov. UPL bola založená na základe "osvieteného socializmu", ale často sa uchyľovala k drsným, fašistickým policajným akciám, aby udržala verejný poriadok. Po vláde trvajúce takmer osemdesiat rokov začala UPL vymýšľať prísny program, ktorý by zjednotil rôzne ľudské kultúry po všetky nasledujúce časy. bola podniknuté masívne opatrenia na odstránenie posledných stop rasového separatizmu a Zjednocovací komisie zakázala mnohé z najstarších svetových náboženstiev. Angličtina bola ustanovená spoločným jazykom planéty, nahradila mnoho starých jazykov, ktoré boli následne zakázané vo svojich vlastných krajinách. Hoci náboženstvo bola UPL oficiálne zakázaná, táto organizácia mala takmer fanatickou vieru v domnelej "božstvo ľudstva". Toto pseudonáboženské dogma si vynútilo okamžité odstránenie všetkých nie nevyhnutných protéz alebo mutáciou z "čistého" genómu ľudstva. Fundamentalističtí zástancovia a vedci UPL tvrdili, že genetické zmeny, kybernetickej technológie a používanie psychoaktívnych drog nakoniec povedú k degenerácii ľudskej rasy. Vodcovia UPL sformulovali smelý plán pre prežitie ľudstva, nezasaženého zvádzajúcou skazenosťou radikálnych technológií.

 

 

Velké očistenie 

 

Podobne ako krvavá Inkvizícia, ktoré pustošili Európu pred ôsmimi stovkami rokmi, UPL uviedla v život jeden z najkrutejších programov, aký kedy bol ľuďmi vymyslený: projekt Očistenie. Táto genocídna kampaň bola vládnym konečným riešením v záležitosti očistenie ľudstva od jeho degenerovanějších stránok. jednotky UPL prehľadali každý národ na zemi, zhromaždili disidentov, hackermi, syntetiky, kybernetické posilnenej osoby, technopiráty a zločincov všetkého druhu. Toto celoplanetárne triedenie viedlo k záhube takmer 400 000 000 ľudí Svetové médiá, teraz pod prísnou vládou UPL, zamlčovala toto strašné násilie a udržiavala bežnú pozemskú populáciu v nevedomosti o rozsahu spáchaných ukrutnosti. Napriek svojim odporným činom UPL uspela v rozvoji mnohých základných technológií. Oblasti výskumu, ktoré po desaťročia ležali ladom, boli znovu oživené pod vládou UPL. Vesmírne programy polovice dvadsiateho storočia, opustené americkou a ruskou vládou kvôli drasticky obmedzeným rozpočtom a neustálym politickým útokom, sa stali základom novej éry ľudského skúmania. Spojenie kryogenické hybernácie s technológiou hyperpohonu umožnilo cestovať medzi hviezdami. Počas štyridsiatich rokov UPL založila kolónie na Mesiaci a mnohých iných planétach v slnečnej sústave. Počas tejto doby vynikajúci mladý vedec Doran Routh rozvinul plány na upevnenie svojej moci v UPL. Nezaplietli sa do krutosti projektu Očistenie, bol však posadnutý myšlienkou zakladania kolónií na svetoch nachádzajúcich sa mimo terránský sektor. Routh bol presvedčený, že objav nových nerastov a alternatívnych zdrojov energie na vzdialených svetoch z neho urobí jedného z najvplyvnejších ľudí na Zemi. prostredníctvom politických stykov a osobného majetku si dokázal zaistiť tisíce väzňov UPL ako pokusné králiky pre svoje tajné plány. Títo väzni, predurčeny pre masovú popravu podľa výnosov projektu Očistenie, boli dopravení do Routheových tajných laboratórií. Routh, zamýšľa vyslať väzňov kolonizovať vonkajšie svety, nechal svoj ​​vedecký personál pripraviť dlhodobú kryogenickú hibernáciu pre takmer 56 000 ľudí. Routh zkatalogizoval rôzne mutácie a kybernetické doplnky väzňov a všetky tieto dáta vložil do revolučného superpočítače. Tento stroj, pomenovaný ATLAS (umelý tele-empatický logistický analytický systém), potom spracoval tieto genetické informácie a dokázal predpovedať, ktorí z väzňov by mali byť schopní prežiť chystaný pokus. Len 40 000 ich bolo uznané za schopné prežiť v takto tvrdých podmienkach. Týchto 40 000 bolo potom naložených do štyroch obrovitých, automatických kozmických superkřižníkov s dlhým doletom. pretože väzni boli pripravení pre kryogenický "Studený spánok", boli lode naložené dostatkom zásob, potravín a hardvéru, aby im pomohli, až raz dorazí k plánovanému cieľu. Navigačný počítač bol potom naprogramovaný na súradnice vonkajšej planéty Gantris VI. Všetko sa zdalo byť dokonale pripravené, ale ani Routh si nedokázal predstaviť, že väzni budú vyslaní na takmer istú smrť na okraj galaxie. 

 

 

Vyhnanci a dĺhý spánok 

 

Počítač ATLAS bol nainštalovaný do prvého superkřižníku, pomenovaného Nagglfar. Tri ďalšie krížniky - Argo, Sarengo a Reagan - boli naprogramované tak, aby nasledovali Nagglfar, až bude vypustený do vesmírnej prázdnoty k planéte Gantris VI. Počas tejto cesty, ktorú neskoršie generácie nazvú "Dlhým spánkom", ATLAS ďalej monitoroval ľudí udržiavanej v kryogenickej stáži. Po vyhodnotení početných mutácií a vylepšení nachádzajúcich sa v genóme väzňov si ATLAS uvedomil, že v časti ich DNA existuje silný mutagénni kmeň. Táto mutácia sa síce vyskytovala u menej ako jedného percenta väzňov, zdalo sa však, že posilňuje latentné psionický potenciál ľudského mozgu. ATLAS dospel k záveru, že ak majú väzni prežiť v novom prostredí, mnohí z nich budú ťažiť z tejto psionickéj mutácie v priebehu niekoľkých málo generácií. Tieto zistenia boly zaznamenané a vyslané späť na Zem, priamo do denníkov Doran Routhea. Ich cesta, pôvodne plánovaná ako jednoročná , sa zvrátila k horšiemu. V určitom momente cesty sa navigačné systémy spojené s ATLAS zrútili a vymazali nielen súradnice Gantris VI, ale tiež súradnice Zeme. Štyri lode, nesúci svoj nešťastný náklad v stave stázy, sa slepo rútili vesmírom so zapnutým hyperpohonu po takmer tridsať rokov. Nakoniec Hyperpriestorový motory štyroch superkřižníků dosiahli kritického bodu tavenia. Po dvadsiatich ôsmich rokoch Hyperpriestorový cesty sa obrovské lode vynorili do skutočného priestoru v blízkosti okraja obyvatelného hviezdneho systému. Tu, 60 000 svetelných rokov od ueme, sa lode so zničenými motormi a takmer vyčerpanými batériami podpory životných funkcií odštartovali núdzové programy a vyrazili k najbližším obyvatelným svetom tohto systému. Reagan a Sarengo tvrdo pristáli na svete, ktorý bol neskôr pomenovaný Umoja. Sarengo, ktorá počas zostupu atmosférou utrpela vážne škody, sa roztrieštila o povrch planéty a zabila všetkých svojich 8 000 pasažierov. Reagan mala viac šťastia, dokázala riadiť zostup a bezpečne pristála. Akonáhle loď pristála, komory "Studeného spánku" boli deaktivované a preživší pasažieri pomaly prebudení. Pasažieri, snažiaci sa dozvedieť, kde sú a ako dlho "spali", zistili, že ATLAS nejako vymazal všetky informácie o ich ceste z pamätí všetkých počítačov. Argo pristála na červenom svete Moria. Jej pasažieri mali rovnaký osud ako tí na Reagan, pretože všetky informácie o ich postavení boli vymazané. Iba pasažieri Nagglfar získali prístup do svojich počítačov a zistili, v akej situácii sa nachádzajú. Pristúpili priamo k systému ATLAS a potvrdili si svoje rastúce podozrenie, že už nikdy neuvidia Zem, pretože hoci pristáli na mierne planéte Tarsonis, bola Nagglfar neopraviteľne poškodená. Preživší vyhnanci, teraz rozptýleni po troch svetoch, začali rozoberať svoje havarované lode, a pokúšali sa nájsť útočisko v nových podmienkach.

 

 

Nový svet a konfederácia 

 

Obyvatelia jednotlivých planét pracovali na prežiti v tom, čo nazvali "Novým svetom ". Títo zablúdili pozemšťania, ktorí nevedeli, že ich spoločníci žijú tiež na ostatných svetoch sústavy, sa snažili vyjsť so skromnými zdrojmi, aké dokázali nájsť. Pretože stratili prostriedky pre medziplanetárne komunikácii, keď ich lode boli rozobrané kvôli potrebným materiálom, Terani žili po desaťročia v izolácii. V pomerne krátkej dobe tri izolované skupiny Terani založili na svojich svetoch sesterské kolónie a hoci k znovuzjednotenie troch kolónií kozmickými cestami malo dôjsť až za šesťdesiat rokov, všetky vyrástli v prosperujúce, sebestačné spoločenstva. Tarsonis, najväčšia a technicky najvyspelejšia kolónia, čoskoro vyvinula podsvětelné motory druhej generácie. To umožnilo ich lodiam preskúmať nespočetné pusté planéty okolitéj hviezdnej sústavy a nakoniec to viedlo k objaveniu ostatných ľudí ktorý prežili  Dlhý spánok. Akonáhle boli tri kolónie opäť zjednotené, profitovali zo vzájomného obchodu a obchodných  zmlúv. Hoci Tarsonis neustále naliehala na Umoju a Morii, aby sa pripojili ku spoločnéj vláde, obe kolónie vytrvalo odmietali. Flotily Tarsonis ďalej preskúmávali terránský vesmírny priestor, ktorý začal byť označovaný ako Sektor Korpulu. Založenie prosperujúcich kolónií na siedmich ďalších svetoch umožnilo, aby vojenská moc Tarsonis rástla míľovými krokmi. Tarsoniánskými kolóniami bola založená nová vláda, pomenovaná Terránská konfederácia. Morijská kolónie, ktorá mala výhodu že vlastníla najväčší počet nerastných zdrojov v sektore, sa začala obávať, že nová Konfederácia môže začať vyvíjať nátlak a regulovať jej výnosné obchody. A tak sa utvoril Kel-morijský kartel; neisté spojenectvo, ktoré malo poskytovať vojenskú pomoc každeho Ťažobného spolku utlačovaných politikou Konfederácie. Rastúce napätie medzi Konfederáciou a kartelom viedlo k vypuknutiu Terránskych vojen. Spolkové vojny trvali takmer štyri roky, Konfederácia nakoniec "vyjednala" mier s kartelom. Hoci si Kartel zachoval svoju autonómiu, takmer všetky z jeho podporných Ťažobných spolkou boli pripojené k državám Konfederácie. Kolónie Umoja, potom, čo videla, ako nehanebne dokáže Konfederácie zneužiť situácie, založila Umojanský protektorát. Táto nacionalistická milície mala chrániť svoju kolóniu pred tyraniou Konfederácie. V konečnom výsledku Spolkové vojny zabezpečili Konfederácii postavenie dominantnéj sily v terránskéj mocenskéj štruktúre. Moc Konfederácia ďalej rástla, ako jej "Prospektori" zaberali svet za svetom pri svojej bezohľadnéj expanzie. pirátske skupiny a radikálne milície sa začali objavovať častejšie, keď mocenské zložky Konfederácie stále viac zneužívanlo svojich občanov. jedným z najvýraznejších príkladov vzbury proti politike Konfederácia bolo Korhalské povstanie.

 

 

Korhalské povstanie 

 

Korhal bol jedným z vnútorných Konfederačných svetov pôvodne osídlených tarsoniánskými kolonistami. Korhal, svet bohatstva a osvietení, mohutne prispieval k vojenským a technickým úspechom Konfederácie. Hoci celá Konfederácia ťažila z rastúcej produktivity Korhalu, obyvatelia tejto kolónie sa vzpieral vynútenému spojeniu s často skorumpovanými konfederačními senátormi. pri pokusoch o zachovanie svojej nezávislosti podnecovali početné vystúpenia proti miestnej konfederačnej milícii. konfederácia odpovedala rovnakou mincou a vyhlásila v kolónii stanné právo. To ešte viac pobúrilo obyvateľstvo a prehĺbilo to už tak besniaci chaos. Vodcovia Konfederácie verili, že ak sa ich najcennejšie a najhýčkanejšie kolónie môže obrátiť proti nim, potom môžu povstať aj všetky ostatné kolónie. Bolo rozhodnuté, že kríza na Korhalu musí byť ukončená akýmikoľvek prostriedkami. Korhal poslúži ako odstrašujúci príklad pre všetky kolónie Konfederácie. Činorodý korhalský senátor Arktur Mengsk na seba vzal úlohu vyjadriť pocity svojich spoluobčanov. Ich volanie slobody bolo nepopierateľné, keď Mengsk vyhlásil vojnu Konfederácii. Senátor vybičoval obyvateľov Korhalu k prchavému, patriotickému šialenstvu, a tak uspel pri obsadení všetkých Konfederačných základní na Korhalu. potom, čo vydal vyhlásenie, že Konfederácia už nemôže vznášať žiadne nároky na svet Korhal, dokázal si Mengsk získať rešpekt a obdiv mnohých iných bojujúcich kolónií. Konfederácia, snažiaci sa nájsť spôsob, ako túto situáciu zvládnuť, odvolala svoje sily z Korhalu a jej flotila odletela z oblohy tejto planéty. Mengsk a ostatný vodcovia povstania v viere, že zvíťazili v boji za nezávislosť, oslavovali víťazstvo nad konfederáciou. Vodcovia Konfederácie, pri vedomí, že viditeľná porážka na Korhalu môže k povstaniu podnietiť ostatné kolónie, chceli planétu znovu obsadiť rafinovanejšimi prostriedkamy. Konfederácia vyslala tri svoje najstrašnejšie zabijaki, známe len ako Duchy, aby odstránili Mengska a jeho pomocníkov na Korhalu. Senátorovo bezhlavé telo, spolu s telami jeho ženy a mladé dcérky, bolo nájdené ďalšie ráno na súkromnom balkóne jeho obrovskéj, pevnosti podobného sídlu. Mengskova hlava nebola nikdy nájdená. Táto vražda síce silno oslabila povstania na Korhalu, ale tiež živila oheň, ktorý nakoniec vytvoril najväčšieho nepriateľa, akého kedy Konfederácia spoznala ... Arktur Mengsk, niesol správy o smrti svojej rodiny veľmi zle. Arktur, ktorý bol po roky hľadany, vedel, k ako ohavným prostriedkom je Konfederácie schopná siahnuť, aby dosiahla svoje ciele. Nezaujímala ho vysoká politika v Sektore a dokonca bol vyľakaný a trochu zarazený akciami svojho odcudzeného otca na Korhalu. Nikdy si však nepomyslel, že by jeho rodina bola zabitá len kvôli získaniu prevahy. ich smrť v mladom Arkturovi niečím pohla a spôsobila, že opustil sľubnú budúcnosť a vydal sa na osamelú cestu pomsty. Arkturovi sa podarilo sústredením rôznych militantných skupín, ktoré nasledovali jeho otca proti Konfederácii, utvoriť pôsobivú, ale trochu pirátsku armádu. Mengskovi nasledovníci smelo útočili na rôzne konfederačnou základne a zariadenia, spôsobovali Konfederácii škody na ľuďoch, strojoch a vybaveni vo výške miliárd kreditov. So šírením povestí o tajnom spojenectve medzi Mengskovou skupinou a Umojanským protektorátom sa konfederačna vláda rýchlo rozhodla pre definitívne riešenie tohto problému. Na planétu Korhal bola vypálená salva jadrových striel triedy Apokalypsa zo vzdialeného hlavného mesta Konfederácie na Tarsonis. Pri tomto brutálnom útoku zahynulo cez 4 000 000 ľudí. V jedinom okamihu sa kvitnúce kolónie Korhal zmenili v obyčajnu Pretavenú gulu zčernalého skla a skľučujúcich prízrakov. Správa o tomto masakri dostihla Mengska na tajnéj základni umiestnenéj na hraniciach Umojanského protektorátu. Arktur a jeho spoločníci, ktorým nezostalo nič okrem pomsty, zložili v ten smutný deň svätú prísahu, že zrazía Konfederáciu na kolená za každú cenu. Arktur a jeho armáda Vyvrženci, sami seba nazývajúci Synovia Korhalu, sa rýchlo stali najhľadanejšími  v sektore. ticho a rýchlo útočiaci Synovia Korhalu dosiahli nespočetných víťazstiev nad konfederáciou. ale s každou bitkou, ktorú vyhral v mene spravodlivosti, bol médiami ovládanými Konfederáciou Arktur opäť vykreslený ako šialenec a terorista. Väčšina kolónií odmietala ubytovať alebo obslúžiť kohokoľvek spojeného s vyvrženeckou skupinou. Napriek tomu, napriek drvivej prevahe protivníka a poburenéj verejnej mienke, Mengsk nikdy svoj boj proti Konfederácii nevzdal. dodnes Synovia Korhalu pokračujú v napádani silových zložiek Konfederácie a pokračujú tak vo svojom boji za oslobodenie Sektoru krátko predtým na kolóniu zaútočili. Žiadna terránská sila nedokázala vysvetliť prítomnosť nie jednej, ale hneď dvoch podivných mimozemských rás v terránských kolóniách. Osudom prenasledovane terránské frakcie, porazené kolektívne, paranoidné hrôzou a zaťažené vlastnými vnútornými politickými rozbrojmi, mohli iba sledovať, ako si stále rastúci príliv mimozemských nájazdníkov razí cestu k srdcu vojnou rozpoleného Terranského sektor.

 

 

Vojna 

 

Rôzne koloniálne sily a pirátske milície pokračovali v zápase s konfederačními silami. Hoci mnohé z týchto skupín boli trvale v spore s ostatnými, celková terránská prítomnosť v Sektore Korpulu sa ďalej posilňovala a rozširovala. drobné šarvátky mali čoskoro skončiť, keď terránské kolónie zistili, že stoja pred zápasom ohromujúcich rozmerov. Bez varovania zaútočila flotila päťdesiatich mimozemských vojnových lodí na odľahlú konfederačnu kolóniu Chau Sara, obrovské lode začali paľbu na nič netušiacich kolónii a pokračovali v nej, kým nezničili všetky obývaná sídla planéty. tento bezprecedentny útok konfederačne sily zaskočil, šokované terránské flotily sa dostali do zmätku. Hoci sa nikdy nestretli so žiadnym iným rozumným druhom, rýchlo vyrazili k obrane proti novému, tajomnému nepriateľovi. Konfederácia začala neobratný útok proti mimozemskéj flotile, keď zamierila k druhej terránské planéte v sústave Mar Sara. Mimozemská flotila, sama seba označujúca za Protosov , sa záhadným spôsobom stiahla a kolóniu ušetrila. Čoskoro potom bola objavená prítomnosť ďalších, strašných mimozemšťanov na periférii sústavy Mar Sara.



Prístupov 3307
Kvalita článku
(85%) hlasov 6

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Starcraft ZERG história
[ 9.10.2011] (príspevkov 7)
Starcraft Terranská história
[ 8.10.2011] (príspevkov 1)