blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG vikrot
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
vikrot



Red Hot Chili Peppers
pridal vikrot 26.1. 2012 o 13:19



Bolo to v Los Angeles v roku 1983, keď sa na gymnáziu Fairfax stretol Anthony Kiedis, Michael Balzary (tiež známy ako Flea), Hillel Slovak a Jack Irons, aby založili rockovú kapelu. Pôvodne sa volala Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem (šťastie, že sa premenovali) a prvý koncert odohrali v miestnom losangeleskom striptízovom bare. Hoci mala vtedy kapela iba jednu vlastnú pieseň, úspech zožala aj tak. Hudobníci posilnení LSD a inšpirovaní všadeprítomnými striptérkami sa rozhodli odohrať svoj set úplne nahí, s ponožkou na svojom pohlaví. S týmto výstrelkom sa ľahko dostali do povedomia ľudí, čo im umožnilo koncertovať v najrôznejších hudobných kluboch. Netrvalo dlho a nahrávacia spoločnosť EMI im ponúkla zmluvu.Začala sa tak éra Red Hot Chili Peppers.

 

 

Avšak, hneď po podpísaní zmluvy na album sa Hillel a Jack rozhodli kapelu opustiť a venovať sa vlastnému projektu s názvom What Is This? Nahradili ich Jack Sherman a Cliff Martinez. Táto zmena spôsobila stratu fluida, novonahraný album bol podľa mnohých zlý. Volal sa Red Hot Chili Peppers a chýbalo mu to, čo fanúšikov priťahovalo na predošlých live koncertoch. Navyše Jack Sherman sa začal dostávať do konfliktov s členmi kapely, čo vyvrcholilo jeho odchodom. Na jeho miesto sa vrátil Hillel Slovak.

 

Neúspech prvého albumu kapelu neodradil. Predošlého producenta nahradil George Clinton (spevák kapely Parliament Funkadelic). CD s názvom Freaky Styley bol síce lepší, no stále nie veľmi úspešný. Spôsobili to najmä kritici, ktorým sa nepozdávalo spojenie bielych hudobníkov hrajúcich rap a funk. Iba v Európe sa do povedomia dostal singel Hollywood (Africa), následne kapelu opustil ďalší člen, Martinez. Na začiatku roku 1986 sa na jeho miesto vrátil Jack Irons.

 

Návrat Jacka Ironsa kapelu popohnal ďalej, v roku 1987 vydali ďalší album The Uplift Mofo Party Plan, ktorý produkoval Michael Beinhorn. Tento album je jediný natočený pôvodnými členmi kapely. Možno práve preto bol aj prvým, ktorý vstúpil do rebríčka Billboard Top 200, na 147. miesto. Z albumu najviac rozvírili rádiové vlny piesne Fight Like a Brave a Behind the Sun.

 

V nádeji, že svitá na úspešné časy, kapelu postihol ďalší problém – drogy. Tie boli v kapele prítomné už od založenia, no najmä Hillela zasiahli svojou najväčšou mocou. Pravidelne zdrogovaný podával na koncertoch mizerné výkony, a tak sa ho kolegovia rozhodli poslať na detoxikačnú kúru. Po nej sa veci zdali byť v poriadku, až do 27. júna 1988, keď Hillela našli v jeho byte predávkovaného heroínom.

 

Smrť Hillela spôsobila odchod Jacka Ironsa, ktorý sa so stratou priateľa nevedel zmieriť. Anthony a Flea však kapele ostali verní a dočasne najali Duana “Blackbyrd” McKnighta (gitara) a D.H.Peligra (bicie). V tomto zložení kapela vydržala do roku 1988. Potom sa ku gitare postavil iba 18-ročný John Frusciante, k bicím sa posadil Chad Smith, ktorý vyhral konkurz vyhlásený kapelou.

 

V novom zložení kapela nahrala album Mother's Milk, ktorý vyšiel v roku 1989. Vďaka piesňam Higher Ground a Knock Me Down sa stal úspešným aj v Európe. Album je zmesou funku, rapu, metalu a jazzu a je venovaný pamiatke Hillela. Po platni nasledovalo 9 mesačné turné po USA a Európe.

 

V roku 1990 Red Hot opustilo vydavateľstvo EMI a podpísalo zmluvu s Warner Bros. Records. S producentom Rickom Rubinom nahrali dovtedy najúspešnejší album, Blood Sugar Sex Magik. Ten vyšiel v roku 1991 a obsahoval hity ako Give It Away (prvý singel, ktorý sa dostal na 1. miesta v rebríčkoch) alebo Under the Bridge. Mnohými je považovaný za najlepší rockový album 90. rokov.

 

 

 

Tak sa Red Hot konečne dostali na vrchol, spolukoncertovali so skupinami ako Nirvana, Pearl Jam alebo Smashing Pumpkins. Avšak mladučký John Frusciante nezvládol rapídny nával slávy a rozhodol sa kapelu opustiť. Bolo to v máji 1992, počas turné v Tokyu. Chvíľu nato sa John dal na drogy – heroín a kokaín.

 

 V roku 1995 skupina nahrala album One Hot Minute, na ktorom si namiesto Johna zahral Dave Navarro. Dave však podľa kritikov nekorešpondoval so štýlom ostatných členov kapely, rozdiely boli veľmi značné, kapela vraj Fruscianteho odchodom veľa utrpela. Okrem iného, album One Hot Minute prekvapil svojou čiernotou a zmiešaním rôznych iných štýlov, najmä heavy metalom. Kritici však fanúšikov neodradili, z albumu sa predali 4 milióny kópií. Známe sú single AeroplaneMy FriendsLove Rollercoaster, cover verzia od Ohio Players bola nahratá ako soundtrack k filmu Beavis and Butt-Head a zožala tiež veľký úspech, hoci sa na albume One Hot Minute nenachádza.

 

Bol to asi zázrak, keď sa John Frusciante vrátil ku kapele. Jeho sólová kariéra, počas ktorej nahral 2 albumy, bola divoká a skončila sa povinnou detoxikačnou kúrou. Po nej sa so znovu objaveným elánom pridal k starým kolegom. Spoločne v roku 1999 vydali skvelý album Californication. Toto CD vyhlásilo návrat slávnej kapely a jej nezameniteľného hudobného štýlu, ku ktorému prispel práve John Frusciante. Na albume nachádzame megahity ako Scar TissueCalifornication či Otherside, vďaka ktorým sa ho predalo 15 miliónov kópií po celom svete.

 

 

Aj ďalší štúdiový album, By the Way (2002), zožal obrovský úspech, hoci mnohých prekvapil jemnejší rytmus. Štýl funk zmizol a piesne sú ladené popovo. Tu nachádzame single By the WayCan't Stop a The Zephyr Song.

 

 

Ďalším albumom Stadium Arcadium (2006), sa kapela navracia k štýlu funk. Je to vlastne prvý dvojalbum skupiny, 3. vydaný v rovnakom zložení hudobníkov. Poznáme z neho napríklad single Dani California a Snow (Hey Oh).

 

 

Neskôr po druhý krát opustil kapelu John Frusciante. Nebola to žiadna dráma ani hnev zo strany ostatných členov kapely, členovia to pochopili. Na post nového gitaristu nastúpil Josh Klinghoffer, ktorý sa zúčastnil aj na turné k albumu Stadium Arcadium, ako druhý gitarista.

 

Po piatich rokoch vydáva skupina ďalší album I’m with you (2011),ktorý tiež produkoval Rick Rubin. Štýl albumu je zmes alternatívneho rocku, funku a popu. Najúspešnejšie hity sú The Adventures of Rain Dance Maggie, Monarchy of Roses a Dance,Dance,Dance.

 

 


Najbližšie môžete kapelu vidieť 27.Augusta v pražskej SynotTip Arene kde ma môžete stretnúť ;) . A na záver každému odporúčam aby si pozrel koncert  Red Hot Chili Peppers - Live at Slane Castle kde panovala výborná atmosféra.





Prístupov 3318
Kvalita článku
(51,7%) hlasov 6

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Banksy
[ 1.7.2012] (príspevkov 1)
Red Hot Chili Peppers
[ 26.1.2012] (príspevkov 3)