blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG jazman
ČLÁNKY
VIDEÁ
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
jaz.man



Anfield Road
pridal jaz.man 3.5. 2009 o 12:19

Štadión s azda najslávnejšou tribúnou celého futbalového sveta The Kop dal postaviť ešte v 80. rokoch 19. storočia aktivista menom John Houlding, ktorý mal záujem, aby mesto Liverpool ako dôležité spojivko medzi morom a vnútrozemím Anglicka malo zastúpenie aj v najmasovejšej športovej hre sveta.

Štadión bol otvorený v septembri 1884 a začal na ňom hrávať liverpoolsky Everton FC. Štadión sa však takmer okamžite stal predmetom nezhôd medzi majiteľmi Evertonu a tým, ktorý vlastnil práva na Anfield Road.

"Karamelky", ako znie prezývka Evertonu, boli na AR len nájomníkmi, a nepáčili sa im čoraz viac prehnané finančné nároky jeho majiteľa Johna Houldinga. Tak sa 15. marca 1892 začali diať veci, ktoré zasiali nenávisť medzi oboma liverpoolskymi tímami.

Práve v tento deň spomínaný Houlding založil Liverpool FC, ktorý nielenže zobral Anfield Road za svoj domovský stánok, ale Evertonu viac menej nariadil presťahovanie sa do Goodison Parku. A rivalita, ktorá trvá až dodnes, bola na svete.

AR preslávila už spomenutá tribúna The Kop (celým názvom Spion Kop, spion znamená niečo ako špión a kop je kopec alebo vyvýšenina), na ktorej sa striedajú generácie fanúšikov.

A je to práve The Kop, ktorá je označovaná za dušu Anfield Road, štadióna považovaného, čo sa atmosféry týka za absolútny top medzi futbalovými stánkami.

Nemožno sa preto čudovať, že práve táto atmosféra bola hnacím motorom hráčov aj trénerov, ktorí sa v priebehu rokov v Liverpool FC vystriedali, výsledkom čoho bol napríklad aj zisk 18-tich majstrovských titulov, piatich víťazstiev v Pohári európskych majstrov, resp. Lige majstrov, zisk Pohára UEFA či 7 výhier v FA cupe a niekoľkých ďalších trofejí.

Táto tribúna bola po tragédii v Hillsborough v roku 1989, kedy sa počas semifinále FA cupu medzi LFC a Nottinghamom tribúna zlomila a zomrelo 96 fanúšikov "The Reds", prestavaná.

To znamenalo koniec éry, kedy tribúny anglických štadiónov nepokrývali len miesta na sedenie. Toto opatrenie sa stretlo s množstvom negatívnych reakcií fanúšikov argumentujúcich, že stojaci priaznivci dokážu vytvoriť oveľa lepšiu atmosféru ako sediaci, Na rozhodnutí však odporcovia nedokázali zmeniť nič. V 1994 sa teda The Kop zmenila na miesto, kde si fanúšikovia počas zápasu môžu, resp. musia sadnúť.

Na atmosfére na štadióne sa však napokon nič výrazné nezmenilo.

K celkovému obrazu a dominancii štadióna samozrejme prispeli aj susedné tribúny, najmä Main Stand (v 1973 rozšírená na dnešnú kapacitu 12,277 divákov), Centenary Stand (v 1992 zvýšená kapacita na 11,762 div.) a napokon Anfield Road Stand, v 1998 prestavanú, ktorá v súčasnosti pojme 9,074 divákov vrátane sektoru patriacemu fanúšikom hosťujúceho tímu.

Na Anfield vládne elektrozujúca atmosféra, ktorá sa stala doslova fenoménom.

Tento štadión pamätá pôsobenie takých trénerských veličín ako Bill Shankly (podľa najlepšieho klubového manažéra všetkých čias je pomenovaná aj jedna z brán - Shankly Gates), Bob Paisley, Tom Watson či súčasný lodivod Španiel Rafael Benítez.

Na AR (výkonnostne) vyrástli veľké futbalové osobnosti ako napr. Kenny Dalglish, Phil Neal, John Barnes, Steve McManaman, Ian Callaghan, Kevin Keegan, John Aldridge, Mark Lawrenson, Roger Hunt, Ian Rush, Robbie Fowler, Steven Gerrard, Jamie Carragher, Sami Hyypiä, Michael Owen, Alan Hansen, Billy Liddell, John Toshack, Terry McDermott, Greame Souness, Alan Kennedy, Steve Nicol, Jan Molby, Peter Beardsley, Jamie Redknapp, Dietmar Hamann, John Arne Riise, Steve Finnan, Billy Dunlop, Jack Cox, Alex Raisbeck, Sam Raybould, Jack Parkinson, Sam Hardy, David Mckinlay, Ephraim Longworth, Elisha Scott, Bill Lacey, Tom Bromillow, Fred Hopkin, Gordon Hodgson, Jimmy McDougall, Berry Niewenhuys, Jack Balmer, Willie Fagan, Alan A´Court, Jimmy Melia, Garry Byrne, John Molyneux, Tommy Lawrence, Chris Lawler, Ron Yeats, Ian St.John, Tommy Smith, Ray Clemence, Emlyn Hughes, Peter Thompson, Steve Heighway, Phil Thompson, Sammy Lee či Bruce Grobbelaar.

Česť zahrať si tu mal aj Slovák Martin Škrtel, ktorý sa čoby najdrahší obranca klubovej histórie upísal LFC začiatkom roka 2008. Táto suma vyniesla slovenského reprezentanta medzi obrancami na vrchol interného prestupového rebríčka "The Reds".

Ako všetko, tak raz skončí aj Anfield Road. Dokonca sa už vie presný dátum, kedy sa z tohto legendárneho stánku stane len muzeálny kúsok. Konkrétnym termínom je jeseň 2011, tak aspoň hovoria plány New Anfieldu, nového štadióna Liverpool FC, ktorého otvorenie je naplánované tesne pred sezónou 2011/2012.

Staručkému, ale charizmatickému Anfieldu tak zostáva do konca života už len niekoľko rokov, za ten čas majú diváci, ktorí naň pravidelne chodia, v mysli jedno prianie - zisk majstrovského titulu, ktorý sa LFC naposledy podarilo získať ešte v 1990.

Štadión, ktorý podobne ako celý klub od leta 2007 vlastnia americkí obchodníci George Gillett jr a Tom Hicks, je pýchou historicky najúspešnejšieho tímu Anglicka vôbec.

Štadión hostil 21 medzištátnych zápasov a počas Euro 1996 sa stal štadiónom s najlepšou atmosférou. Jeho neodmysliteľnopu súčasťou sú klubové chorály pripomínajúce dnešných, ale aj hráčov, ktorí v Liverpoole pôsobili pred rokmi, to isté sa týka manažérov. Medzi najslávnejšie piesne patrí samozrejme klubová hymna You´ll never walk alone (Nikdy nejdeš sám).

VIZITKA

  • názov: ANFIELD ROAD
  • miesto: Liverpool, Anglicko
  • patrí: Liverpool FC
  • otvorený: september 1884
  • kapacita: 45,362 divákov



Prístupov 1412
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Anfield Road
[ 3.5.2009] (príspevkov 0)
Galéria obrázkov LFC
[ 22.4.2009] (príspevkov 0)
video
[ 31.3.2009] (príspevkov 0)
Historia
[ 31.3.2009] (príspevkov 0)