blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG crysisclovek
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
crysis-clovek



Hokejové veľmoci. Patrí medzi ne aj Slovensko?
pridal crysis-clovek 8.8. 2012 o 0:58

Od zisku striebra z MS 2012 zacalo mnoho slovakov opat verit v ruzovu buducnost plnu medajli. Su vsak ich vidiny opravnene? Podla oficialneho IIHF rebricku sme na 6. mieste, tesne pred nami na piatom mieste je koliska hokeja, Kanada, a za nami dlhorocny rival Kanadanov, USA. Prvy su opat rusi (hlavne vdaka zisku zlata z MS 2012), za nimi su fini, ktori ziskali zlato minuly rok, a za Finskom su svedi, ktori su asi najstabilnejsi v tomto rebricku, pretoze si uz dlhsiu dobu udrzuju tretie miesto. Avsak, kazdy kto sa o to trosku viac zaujima vie, ze tento rebricek je hlupost. Na MS chodievaju casto hraci z menej prestiznej ligy ako NHL, a kedze je pocas MS play off, vela hracov (hlavne hracov v najlepsej forme), nemoze dojst. V pripade USA, mnohi ani dojst nechcu. Takze skutocna sila jednotlivych statov je otazna. Avsak, stale je tu olympiada, tam posle ako to posledne byva pravidlom, kazdy stat to najlepsie co ma, a tam uz to vyzera troska inak. O necele dva roky tu mame dalsiu olympiadu, tentoraz nie Vancouver, ale SOCHI. Kazdy si isto kladie otazku, na ktorom mieste asi tak skonci Slovenska reprezentacia. Ziska nejaky kov alebo nie? Vo Vancouveri sme k tomu mali blizko, ale posledne dva zapasy nevysli uplne podla predstav. Teraz je ale rok 2012, my sa tesime zo striebra a na olympiadu dojdeme pravdepodobne s velkym odhodlanim ziskat dalsi kov. Otazne vsak je. Mame na to? Odpoved znie: NIE, NEMAME!

 

 

Preco? Jednoducho. Je tu totiz 6 ovela, ovela silnejsich statov ktore maju takisto zalusk na cenne kovy ako my.

 

Zacnem nasimi susedmi, CESKOM.

Cesi pravidelne patria medzi muzstva, ktore sa umiestnuju na vrchnych prieckach kazdeho medzinarodneho turnaju a inak tomu nie je ani na olympiade. Vancouver im sice prilis nevysiel, kedze ich v stvrtfinale vyradilo Finsko, ale nic to nemeni na fakte, ze su ovela lepsim teamom ako my. Cesi totiz maju schopnejsie vedenie, lepsich trenerov, lepsiu pracu s mladezou, lepsiu ligu a co je hlavne, maju lepsi vyber hracov. V NHL je momentalne 43 cechov, slovakov je tam 12. To znamena, ze cesko je schopne poskladat cele muzstvo z hracov hrajucich v najprestiznejsej lige. To by ale ani tak nevadilo, ved dolezita je kvalita, nie kvantita. Lenze Slovensko v podstate zije stale z toho isteho, a tj.: Chara, Gaborik, Hossa, Meszaros, Halak, Sekera, Kopecky a Handzus. Inak tomu nebude pravdepodobne ani v SOCHI, kedze mladych hracov mame minimum (za zmienku stoja mozno tak Tatar, Jurco, Panik...), ale aj tak tito hraci nedosahuju a pravdepodobne ani nikdy nebudu dosahovat kvalit spominanych "tahacov svk reprezentacie". Cesi na rozdiel od nas maju kvalitne muzstvo a velmi vyvazene. Maju skusenych lidrov (Plekanec, Kaberle, Jagr, hoci ten uz bude asi koncit), maju dostatok kvalitnych obrancov na to, aby kazda formacia mala zaistenu defenzivu, cize nemusia svojich lidrov obrany vytazovat a kazda formacia moze hrat cca rovnako dlho. Mladych hracov maju taktiez lepsich, maju ovela viac kvalitnych utocnikov. Jedine, v com na nich mame je brankar. Jaro Halak sa dokaze vyrovnat ceskym brankarom, ale zasa na druhu stranu, oni maju dobrych brankarov podstatne viac.

A taktiez za zmienku stoji aj ich povestne stastie, ale ja osobne tvrdim, ze cesko je dost podcenovanym timom, nie je to len stastie.Pravda ale je, ze ani cesi na olympiske zlato nemaju, jedine ze by naozaj prekvapili, co si myslim ze sa nestane. Inak je to ale velmi uspesne muzstvo a na MS budu konkurencieschopni vzdy.


 

 

Dalsi stat, ktory je taktiez ovela silnejsi ako my, ma paradoxne cca rovnaky pocet obyvatelov ako Slovensko. Je nim FINSKO.

Fini za poslednych 12 rokov sice ziskali taktiez len jedno zlato ako my, ALE, vo Vancouveri 2010 ziskali bronz po vyhre prave nad SVK reprezentaciou, kedy z nepriazniveho stavu 1:3 otocili na 5:3 (zasluhu na tom mal hlavne Oli Jokinen), taktiez ziskali bronz na MS 2008, striebro MS 2007, bronz MS 2006, boli vo finale olympiady v Turine 2006, ziskali este striebro z MS 2001 v nemecku a bronz z MS 2000 v rusku.  My sme naopak ziskali zlato z MS 2002, striebro z MS 2001, bronz z MS 2003 a striebro z MS 2012. Fini boli teda vzdy lepsi ako my, a to este nespominam ani fakt, ze boli vo finale najprestiznejsej medzinarodnej sutaze, World Cup. S buducnostou to maju ovela ruzovejsie ako my, za zmienku stoji perfektny utocnik Granlund, ktory sa preslavil vdaka "floorballovemu" golu proti rusku na MS 2011 a neskor sa radovali fini z titulu. Inak maju stabilne kvalitnych hracov ci uz v NHL (Koivu, Jokinen, Pitkanen, Ruutu), ale aj v inych ligach (Immonen). Co sa brankarov tyka, v tom su fini skutocni majstri a ich brankarska skola je najlepsia v Europe, ak nie aj na celom svete. V NHL maju mnoho  kvalitnych brankarskych jednotiek (Rinne, Kiprusoff, Niemi...). Finska reprezentacia bola, je a vzdy bude konkurencieschopna a vzdy bude mat zalusk o najcennejsie kovy, a inak tomu nebude ani v SOCHI. Pokial sa s Finskom stretneme vo vyradovacich zapasoch, sancu na uspech mame mensiu ako 30%.


 

Dalsim statom, ktory nam nedovoli ziskat titul olympiskeho vitaza je takisto severskym, je nim SVEDSKO.

Svedi maju v hokeji dlhorocnu tradiciu a vzdy patrili medzi najlepsie reprezentacie. Vo vancouveri sa nam zazracne podarilo ich zdolat, no netreba to zbytocne precenovat. Jedna vec, ze vtedy sme boli este ako tak konkurencieschopni, kedze zil Demitra, hral Visnovsky, Halak mal zivotnu formu, ale hlavne, Svedsky trener uz po tolkych rokoch nemal viac co ponuknut a jeho vyber taktiez nebol nic moc. Zbytocne zobral hracov ako Modin, Johansson ci stary a zraneniami zniceny Forsberg. O rok neskor svedi vymenili trenera, ten na MS stavil na mladych a potencialnych hracov (Karlsson, Rundblad, Ekman Larsson, Tedemby....), a hned sa dostali do finale kde sice podlahli finsku vysoko 1:6, ale az do toho momentu hrali nepochybne najlepsi hokej na MS. Inak je ale svedsko velmi perspektivne, maju perfektnych mladikov ako spominany Karlsson, Ekman Larsson, ale rok co rok im prichadzaju do NHL potancialni mladici (Adam Larsson,  Landeskog). Taktiez maju aj skusenych lidrov (Zetterberg, Sedinovci), maju samozrejme mnoho kvalitnych ofenzivnych i defenzivnych obrancov, maju perfektnych tvorcov hry (Backstrom, Henrik Sedin), pravdepodobne najlepsieho a najstabilnejsieho brankara sucasnosti (Lundqvist), maju velmi kvalitnu ligu a hlavne perfektne vedenie a pracu s mladezou. Nikdy sa tomuto statu nevyrovname a ak sa s nimi stretneme v SOCHI, je len velmi mala pravdepodobnost ze sa Vancouver zopakuje. Co sa tyka uspechov, samozrejme su na tom tiez lepsie, najvacsi uspech za poslednych 12 rokov je rok 2006, vyhrali vtedy olympiadu aj MS.



 

Teraz sa posunieme trosku viac na zapas a pozrieme sa do zamoria. Tu su v podstate len dva staty, ktore hraju hokej na Ackovej urovni. USA a Kanada. Pozrime sa teda na to, ako sa dari Americanom, kedze vieme, ze hokej u nich nie je sport cislo jedna ako v pripade Kanady, a prave USA su mnohymi velmi podcenovanym statom hlavne v Cesku na Slovensku. Opravnene? URCITE NIE!

Americania za poslednych 12 rokov nikdy, opakujem, nikdy nemali zlych hracov. Je sice pravda, ze na MS nikdy nepredvedu nic moc, a jedine, co tam ziskali za poslednych 12 rokov je bronz z roku 2004 prave v boji o tretie miesto proti Slovensku. O Americanoch je ale zname, ze MS neberu prilis vazne, vacsinou ich najvacsie hviezdy pokial nehraju play off, tak reprezentovat odmietnu, a to je jediny dovod preco sa USA tak nedari ziskat viac cennych kovov na MS. Podme sa ale pozriet na olympiadu. Tam uz je to trosku inak. Vo vancouveri hrali bezpochyby najlepsi hokej, vo finale pohladli domacej Kanade tesne 3:2 v predlzeni po trosku stastnom gole Crosbyho, ale nic to nemeni na fakte, ze to bol nepochybne najvyrovnanejsi finalovy zapas olympiady za poslednych 12 rokov. V roku 2006 to severnej amerike, cize aj Kanade, nevyslo podla predstav, a USA vypadli po prehre v stvrtfinale s FInskom a skoncili na osmom mieste (Kanada bola siedma). V roku 2002 hrali USA opat o zlato a opat proti Kanade, ta ale bola tentoraz favorizovana a americania prehrali 2:5 (kanade velmi pomohol Joe Sakic). Inak je ale papierovo Amerika hned za Kanadou, maju kvantum mladych potencialnych hracov (Khreider, Fowler...), taktiez maju skusenych lidrov (Parise, Johnson, Backes...), obrancov maju mozno aj najlepsich vobec (Yandle, Byfuglien, Johnson, Suter...), o brankaroch ani nehovorim (Miller, Quick...), utocnikov maju taktiez svetoveho kalibru (Kane, Ryan, Stastny, Parise), pracu s mladezou maju podobne ako Kanadania ukazkovu, V NHL maju vyse 200 hracov, jednoducho, Slovensko sa s touto krajinou v hokeji nemoze ani porovnavat. Ved vo Vancouveri porazili Finsko s debaklom 6:1 a mohlo to byt kludne aj viac. Su proste uplne niekde inde.


 

Ked som uz tolkokrat spominal Kanadu, rovno na nu prejdem.

Kanada je koliska hokeja. Je to nepochybne najsilnejsi stat, ma najviac hracov, najviac stadionov, najviac medajli, vyhrali ZOH 2010, vyhrali World Cup 2004, Vyhrali Salt Lake City 2002. Jednoducho, v kazdom turnaji kde sa posiela vsetko co stat ma, je kanada favorit cislo jedna. Prehrali sme s nou v semifinale vo vanocuveri, prehrame s nimi aj v SOCHI. Je to mozno blbe, ze slovensko odsudzujem, ale je to tak. Podobne ako Amerika, Kanada ma obrovsky vyber plny hviezd, dokonca este vacsi ako USA. Nikto myslim o ich kvalitach nepochybuje a reci, ako sme zdolali kanadu v stvrtfinale MS 2012 su sice pekne, ale nic to na situacii nemeni. Kanada je proste TOP favorit a na kazdej Olympiade nas porazi. Ak by sme chceli nieco vyhrat, nesmieme na Kanadu narazit. Ich hviezdy myslim vsetci dobre pozname (Crosby, Giroux, Stamkos, Iginla, Thornton, Nash), najlepsi hraci historie su Kanadania, najlepsi hraci sucasnosti taktiez. V Kanade sa hokejom doslova zije, rok co rok vyvrhnu obrovske mnozstvo talentov, maju tam idealne podmienky, maju dobre vedenie, dobrych trenerov, je tam zapalenost. Za zmienku stoji aj debakel Rusku vo Vancouveri 2010, kedy zdolali rusov 7:3 a tym dali jasne najavo, kto je v tomto sporte cislo jedna. Zastavit ich mohli jedine USA, no nakoniec sa to nepodarilo ani im. Ano, je pravda ze aj my sme k tomu mali blizko, lenze problem je v tom, ze Kanada je dobra vzdy, Slovensko je rok co rok chudobnejsie na hokejove talenty a hviezdy. Fakt je, ze zo Slovakov by sa do Kanadskej reprezentacie na OH dostali jedine Chara, Hossa a mozno Gaborik.


 

Poslednym statom, ktory nam taktiez urcite nedovoli ziskat olympiske zlato je RUSKO.

Rusi su taktiez tradicne velmi silni, maju vela hviezd, maju silnu ligu, maju odhodlanie. Po novom maju aj noveho trenera ktory sa osvedcil a sice s velkou pomocou vymakaneho Malkina, vyhral s prehladom titul MS 2012 bez jedinej prehry. Od ruska sa vzdy velmi vela ocakava (ved aby nie, ked maju Malkina, Ovechkina, Kovalchuka, Datsyuka...), ale podla mna su jednoznacne najprecenovanejsim muzstvom. Su uplne niekde inde ako Slovaci, to je jasne, ale nie su najlepsimi na svete ako si mnohi myslia, to urcite nie. Dokonca nie su ani druhi a tazko povedat ci by mohli obhajit tretie miesto. Aspon z papieroveho hladiska to tak vyzera. Kazdopadne, v SOCHI hraju doma, budu sa snazit ukazat co najviac, budu sa snazit vratit Kanadanom ten debakel z Vancouveru, a pokial sa im v tom Slovaci pripletu nahodou do cesty, nevidim jediny dovod preco by cez nich nemohli s prehladom prejst. Maju lepsich mladikov, maju lepsich utocnikov, maju lepsich obrancov. Ano, su sice vacsim statom, ale hokej o velkosti krajiny nie je. 20 hracov na zostavenie muzstva musi mat kazdy stat co ma nad 5 milionov obyvatelov.

 

 

Ak sa vam moje nazory nezdaju, kludne mozete komentovat, ale najprv by ste si mali overit fakty. Ved uz fakt, ze Jurcina bude pravdepodobne v druhej formacii SVK na SOCHI 2014 je k smiechu. Nasi mladici ako Tatar, Jurco a pod. nedosahuju kvalit mladikov spominanych statov, nasi najlepsi hraci maju vsetci 30 a viac (az na Meszarosa a Sekeru), nasa liga je naozaj uboha a nase sebavedomie po zisku striebra nam pravdepodobne prilis neprospeje a tlak, ktory bude na nasich hracov vyvijany pravdepodobne tiez nie. Ved ruku na srdce. Cakal z vas niekto to striebro? Ved primarnym cielom bolo dostat sa na SOCHI, a to je na "jednu z hokejovych velmoci" naozaj smiesne.



Prístupov 7315
Kvalita článku
(46%) hlasov 5

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Hnisavec
[ 21.11.2012] (príspevkov 1)
Historia najkontroverznejších ľudí na se...
[ 20.11.2012] (príspevkov 53)
Sviečka v riťke
[ 20.11.2012] (príspevkov 0)
Najhnusnejší človek, akého som kedy vide...
[ 18.11.2012] (príspevkov 34)
TOP 10 najlepších futbalistov planéty
[ 18.11.2012] (príspevkov 7)
The Stone Roses
[ 20.10.2012] (príspevkov 5)
Moji najobľúbenejší hudobní interpreti
[ 25.8.2012] (príspevkov 44)
5 mojich najoblubenejsich postav v Mass ...
[ 13.7.2012] (príspevkov 3)
TOP 10 mojich najlepších akčných hier na...
[ 10.7.2012] (príspevkov 41)